czworokąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sheely
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 16 lut 2010, 21:26

czworokąt

Post autor: sheely »

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami czworokąta, gdzie A=(-6,1) B=(-1,2) C=(2,9),a D jest obrazem punktu B w symetrii osiowej względem prostej wyznaczonej przez punkty A i C. Oblicz współrzędne punktu D.

Obliczyłam równanie prostej przechodzącej przez punkty A i C: y=x+7
Odległość pkt B od prAC \(2 \sqrt{2}\)
i nie wiem co dalej
wiem że trzeba to porównać z odległością od punktu D tylko nie wiem jak
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

1. przez punkt B poprowadź prostą pr. BD prostopadłą do pr.AC
2. wyznacz współrzędne punktu M wspólnego dla pr. AC i pr. BD
3. z równości\(\ \vec{BM} = \vec{MD} \\)wyznacz współrzędne punktu D
ODPOWIEDZ