1.
Przekątna sześcianu ma długość 73‾√ cm. Oblicz długość
a) krawędzi sześcianu
b) przekątnej ściany sześcianu
2.
Suma długości wszystkich krawędzi sześcianu jest równa 48. Oblicz stosunek długości przekątnej sześcianu do długości przekątnej ściany sześcianu.
Zadania z graniastosłupów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania z graniastosłupów
1.tw. Pitagorasa
a) \(c = a\sqrt{3} \rightarrow a = \frac{c}{\sqrt{3}}\)
b) \(b^2 = a^2 + a^2 = 2a^2 \rightarrow b = a\sqrt{2}\)
2. \(\frac{c}{b} = \frac{ a\sqrt{3}}{a\sqrt{2}} = \sqrt{1,5}\)
a) \(c = a\sqrt{3} \rightarrow a = \frac{c}{\sqrt{3}}\)
b) \(b^2 = a^2 + a^2 = 2a^2 \rightarrow b = a\sqrt{2}\)
2. \(\frac{c}{b} = \frac{ a\sqrt{3}}{a\sqrt{2}} = \sqrt{1,5}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl