zadanie ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

zadanie ciągi

Post autor: Mafmayks »

Witam,
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie:
Liczby \(x+y , 3x+2y+1\) i \(2x^2+5x+4y\) tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz te wartości \(x\) , dla których ciąg ten jest rosnący.


tzn. wiem ze ciag jest rosnacy gdy \(r>0\) itp. , a \(r= a_2-a_1\) i tworzymy nierówność, i powstaje rownanie kwadratowe ... (zadanie pochodzi z tej strony i jest do niego rozwiazanie ale nierozumiem czesci z wyznaczaniem y itd.) --> link do rozwiazania ze strony zadania.info: https://zadania.info/d794/8677691

z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony 10 maja 2021, 16:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zadanie ciągi

Post autor: eresh »

Nie bardzo wiem, czego nie rozumiesz
Jeśli \(0<2x+y+1\) to \(-2x-1<y\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: zadanie ciągi

Post autor: Mafmayks »

eresh pisze: 10 maja 2021, 11:30 Nie bardzo wiem, czego nie rozumiesz
Jeśli \(0<2x+y+1\) to \(-2x-1<y\)
nie rozumiem momentu, ze tam jest: r>0 ''W połączeniu z otrzymaną wcześniej równością daje to nam nierówność''
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zadanie ciągi

Post autor: eresh »

\(y=-x^2+2\) - bo to ciąg arytmetyczny

\(r=2x+y+1\)
podstawiamy \(y=-x^2+2\)
\(r=2x-x^2+2+1\)
wiadomo, że ciąg jest rosnący, więc różnica musi być dodatnia
\(-x^2+2x+3>0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: zadanie ciągi

Post autor: Mafmayks »

eresh pisze: 10 maja 2021, 14:17 \(y=-x^2+2\) - bo to ciąg arytmetyczny

\(r=2x+y+1\)
podstawiamy \(y=-x^2+2\)
\(r=2x-x^2+2+1\)
wiadomo, że ciąg jest rosnący, więc różnica musi być dodatnia
\(-x^2+2x+3>0\)
o jeju już widzę, dziękuję :D :lol:
ODPOWIEDZ