Mam problem z wykonaniem tych ćwiczeń, proszę o pomoc
Ćw. 1
a) Ciało o masie m = 1 kg znajduje się na wysokości 1 km nad powierzchnią Ziemi.
Ile wynosi energia potencjalna wyrażona w dżulach? Energię potencjalną odnieś do powierzchni Ziemi.
b) Ile wynosi energia kinetyczna w chwili, gdy ciało o masie m = 1 kg spadnie na powierzchnię Ziemi z wysokości 1 km? (z pominięciem tarcia)
Ćw. 2
Na cząstkę o masie m = 0,4 kg działają dwie siły:
F1 = -2,0 * ex - 4,0 * ey * N
F2 = -2,6 * ex + 5,0 * ey * N
W początkowej chwili t0 = 0 cząstka jest nieruchoma i znajduje się w początku ortokartezjańskiego układu współrzędnych Oxy.
Wyprowadź wzory na przyspieszenie, prędkość i położenie cząstki w chwili 𝑡 ≥ 𝑡0 oraz wyznaczyć wartości tych wielkości w chwili 𝜃 = 1.6 s.
Ćwiczenia: energia potencjalna, kinetyczna i więcej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ćwiczenia: energia potencjalna, kinetyczna i więcej
1.) A wzory na energie mechaniczne znasz? Jeżeli to jest rzeczywiście problem na poziomie szkoły średniej, to przyjmij, że g=const.
2.) Domyślam się, że ex i ey to wersory osi. A więc masz składowe siły, wyznacz ich wypadkową, \(a=\frac{F_w}{m}\) , jak już wyznaczysz składowe przyspieszenia to dalej...trzeba pocałkować.
2.) Domyślam się, że ex i ey to wersory osi. A więc masz składowe siły, wyznacz ich wypadkową, \(a=\frac{F_w}{m}\) , jak już wyznaczysz składowe przyspieszenia to dalej...trzeba pocałkować.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2021, 14:24 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ćwiczenia: energia potencjalna, kinetyczna i więcej
PS. popracuj nad zapisem w LaTeXie https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Ćwiczenia: energia potencjalna, kinetyczna i więcej
Całki... Zostawmy to
W ćw. 1 w jaki sposób obliczyć energię kinetyczną jeśli nie znam v?
W ćw. 1 w jaki sposób obliczyć energię kinetyczną jeśli nie znam v?
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ćwiczenia: energia potencjalna, kinetyczna i więcej
\(E_k=E_p=mgh\)
możesz zdradzić kto wymyślił tak ciekawe zadania?
możesz zdradzić kto wymyślił tak ciekawe zadania?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Ćwiczenia: energia potencjalna, kinetyczna i więcej
Przepraszam dlaczego kinetyczna = potencjalna? Jest tak zawsze jak nie mamy podanego v?
Ep = 9800 J ?
Skąd to pytanie?
+ Całek w ogóle nie miałem jeszcze, a tu się pojawiają, dziwne
Ep = 9800 J ?
Skąd to pytanie?
+ Całek w ogóle nie miałem jeszcze, a tu się pojawiają, dziwne
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ćwiczenia: energia potencjalna, kinetyczna i więcej
Jeśli ciało spada z jakiejś (nie za dużej) wysokości, to jego energia potencjalna mierzona względem powierzchni, na którą spadnie wynosi mgh i przy pominięciu oporów powietrza zamienia się całkowicie w energię kinetyczną równą \(\frac{mv^2}{2}\), stąd \( v_k = \sqrt{2gh}\).
Spytałem, bo wygląda jakbyś dopiero odkrywał fizykę.
Spytałem, bo wygląda jakbyś dopiero odkrywał fizykę.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl