Równanie różniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Równanie różniczkowe
Rozwiąż równanie różniczkowe \(\frac{dy}{dx} = \frac{y}{x} \) wyszło mi \(y=Cx \) a w odpowiedziach jest \(y=Cx^2\) i kto tu ma rację? nie wiem gdzie mogłem zrobić błąd
- Jerry
- Expert
- Posty: 3535
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Równanie różniczkowe
Wg mnie:
\(\frac{dy}{dx} = \frac{y}{x}\iff \frac{dy}{y} = \frac{dx}{x} \So \int\frac{dy}{y} = \int\frac{dx}{x}\)
\(\ln |y|=\ln |x|+C\\ y=C_1x\)
Pozdrawiam
\(\frac{dy}{dx} = \frac{y}{x}\iff \frac{dy}{y} = \frac{dx}{x} \So \int\frac{dy}{y} = \int\frac{dx}{x}\)
\(\ln |y|=\ln |x|+C\\ y=C_1x\)
Pozdrawiam