Ciekawostka

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Ciekawostka

Post autor: Jerry »

Obejrzałem dziś ściągawkę maturalną AD 2023 i zobaczyłem...
ciekawostka.jpg
Pozdrawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Ciekawostka

Post autor: grdv10 »

Ale co masz dokładnie na myśli?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciekawostka

Post autor: eresh »

Pewnie brak "i" w nazwisku :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Ciekawostka

Post autor: grdv10 »

Myślę, że skoro pan nazywał się Bernoulli, to polska norma przewiduje formę Bernoulli'ego. Oczywiście też mi to przyszło do głowy, ale czy taką błahostkę warto tutaj roztrząsać? Tak samo niektórzy autorzy piszą Lemat Borela-Cantalliego, a inni Cantallego. Bo co do treści matematycznej tej maturalnej ściągi nie mam zastrzeżeń.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Ciekawostka

Post autor: Jerry »

Zawsze dbałem o szeroko rozumianą kulturę matematyczną... A w kwestiach merytorycznych:
ciekawostka_2.jpg
wolałbym, żeby \(\alpha\color{red}{-}\beta\ne {\pi\over2}+k\pi\)...

Jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach

Pozdrawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Ciekawostka

Post autor: grdv10 »

Z pisownią nazwiska to raczej kultura ortograficzna.

Sama kultura matematyczna jest bardzo ciekawym pojęciem. Zapraszam na mój blog, gdzie kiedyś wypowiedziałem się na ten temat.

https://byc-matematykiem.pl/kultura-matematyczna/
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Ciekawostka

Post autor: Jerry »

Hubert Rauch pisze: ...dziękuję za uwagę dotyczącą odmiany nazwiska Bernoulli. Zgodnie jednak z Wielkim słownikiem ortograficznym (wydanym przez PWN pod redakcją Edwarda Polańskiego, rok wydania 2016) nazwisko Bernoulli przyjmuje w dopełniaczu liczby pojedynczej formę Bernoullego (bez „i”). Stąd użyta w publikacji forma Bernoullego.
I wychodzi na to, że szw1710 miał rację...
Mam jednak nadzieję, że nie stanie się to wykładnią dla wydawnictw/nauczycieli i nie opanuje nas uczniowska nowomowa, którą to, między innymi, zajmuje się p. prof. Polański.

Pozdrawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Ciekawostka

Post autor: grdv10 »

Kto to jest Hubert Rauch?
ODPOWIEDZ