1).średnia wieku druzyny pilkarskiej skladajacej sie z 11 osob wynosi 25lat. Gdy zmienil sie bramkarz, srednia wieku obnizyla sie o pol roku. O ile nowy bramkarz jest mlodszy od bylego??
2).Użytkownik telefonu komorkowego placi staly abonament miesieczny oraz pewna stałą kawote za kazda rozpoczeta minute polaczenia. Zależność kwoty rachunku (y) od liczby minut polaczenia (x) opisuje wzor: y=1,2x+15
a)jaka jest wysokosc miesieczanego abonamentu?
b)jaka byla wyskosc rachunku w miesiacu, w ktorym czas rozmow wyniosl 125 mninut?
c)ile minut moze rozmawiac aby jego miesieczny rachunek nie przekroczyl 100zl?
zadania z treścią:(
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bartek
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
- Otrzymane podziękowania: 214 razy
- Płeć:
1)
\(\frac{275-x}{11} = 25-0,5\)
\(\frac{275-x}{11} = 24,5\)
\(275-x=269,5\)
\(x=5,5\)
Nowy bramkarz jest młodszy o 5 i pół roku.
\(\frac{275-x}{11} = 25-0,5\)
\(\frac{275-x}{11} = 24,5\)
\(275-x=269,5\)
\(x=5,5\)
Nowy bramkarz jest młodszy o 5 i pół roku.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2010, 18:53 przez bartek, łącznie zmieniany 1 raz.