Czy mogę prosić o pomoc z tymi zadaniami?
1. Dwa ciała o masach m i 2m posiadające odpowiednio pędy p i 0,5p zderzają się centralnie.
Po zderzeniu ciało o masie m posiada pęd 0,5p
a ciało o masie 2m pęd p. Jaka część energii
mechanicznej przemieniła się w ciepło?
2. Ile ciepła wydzieli się przy doskonale niesprężystym zderzeniu kul o masach m1 = 20 g i
m2 = 50 g, poruszających się przed zderzeniem z prędkościami v1 = 2 m/s i v2 = 5 m/s, po
tej samej prostej?
Odpowiedzi to: 1)Q/E =1/3 2) Q = 0,35J
Nie mam pojęcia jak dojść do tych wyników...
Termodynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 lut 2021, 11:24
- Podziękowania: 8 razy
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Termodynamika
W przypadku zderzeń stosuje się zasadę zachowania pędu, a do wyliczenia ciepła zasadę zachowania energii.
1.) Tutaj wszystkie pędy masz już podane, powyliczaj z nich prędkości poszczególnych ciał.
Potem podstaw je do: \(Q = \frac{1}{2}(mv_1^2+2mv_2^2 - mu_1^2 -2mu_2^2)\)
2.) Tym razem masz podane prędkość zamiast pędów więc \(m_1v_1 -m_2v_2 =(m_1+m_2)u\), a dalej tak samo jak w 1).
1.) Tutaj wszystkie pędy masz już podane, powyliczaj z nich prędkości poszczególnych ciał.
Potem podstaw je do: \(Q = \frac{1}{2}(mv_1^2+2mv_2^2 - mu_1^2 -2mu_2^2)\)
2.) Tym razem masz podane prędkość zamiast pędów więc \(m_1v_1 -m_2v_2 =(m_1+m_2)u\), a dalej tak samo jak w 1).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl