Cześć!
Mam problem z równaniem:
\(\frac{\left(-x^2+4\right)}{\left(x^2+4\right)^2}=0\)
Mój próba:
\(\left(-x^2+4\right)\left(x^2+4\right)^2=\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(x^2+4\right)^2=\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(x^2+4\right)^2\)
Dlaczego prawidłowy wynik to:
\(\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(x^2+4\right)^2=\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(x^2+4\right)^2(-1)\)
Równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Równanie
\(\left(-x^2+4\right)=-(x^2-4)=(-1)\cdot (x-2)(x+2)\)damian28102000 pisze: ↑01 maja 2021, 14:49 Cześć!
Mam problem z równaniem:
\(\frac{\left(-x^2+4\right)}{\left(x^2+4\right)^2}=0\)
Mój próba:
\(\left(-x^2+4\right)\left(x^2+4\right)^2=\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(x^2+4\right)^2=\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(x^2+4\right)^2\)
Dlaczego prawidłowy wynik to:
\(\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(x^2+4\right)^2=\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(x^2+4\right)^2(-1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Równanie
Trochę dziwne rozwiązanie.
Ułamek jest równy 0 tam gdzie licznik jest równy 0:
\( -x^2 + 4 = 0 \)
\( x^2 = 4 \)
\( x = 2 \vee x = -2 \)
Rozwiązujesz to tak jakby to była nierówność a nie równanie.
Ułamek jest równy 0 tam gdzie licznik jest równy 0:
\( -x^2 + 4 = 0 \)
\( x^2 = 4 \)
\( x = 2 \vee x = -2 \)
Rozwiązujesz to tak jakby to była nierówność a nie równanie.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Równanie
Ułamek jest równy zero,gdy licznik jest równy zero i mianownik jest różny od zera.
\(4-x^2=0\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;(x^2+4)^2\neq 0\)
\(4-x^2=0\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;(x^2+4)^2\neq 0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.