Oblicz wartość wyrażenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
yoana91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 92
Rejestracja: 23 lut 2010, 10:56
Podziękowania: 4 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: yoana91 »

Oblicz wartość wyrażenia \(\sqrt[4]{36-16 \sqrt{5} } \cdot (4+2 \sqrt{5} ) ^{ \frac{1}{2} }\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pod pierwiastkiem stopnia czwartego masz (4 - 2 pierw.5) do kwadratu,co po wymnożeniu wykładników da pierwiastek
drugiego stopnia z wartości bezwzględnej tego wyrażenia.
|4 -2 pierw.5| = 2 pierw.5 - 4
Mnożysz więc pierwiastki drugiego stopnia,a pod nimi (2 pierw.5 - 4)*(2 pierw.5 +4)
Otrzymasz pierwiastek drugiego stopnia z iloczynu (20 - 16)
Ostatecznie masz pierw.4 =2
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ