Zadanie z losowaniem kul oraz określenie funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nowynew0
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 26 mar 2021, 20:09
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Zadanie z losowaniem kul oraz określenie funkcji

Post autor: nowynew0 »

Zad 1
Urna zawiera 4 kule białe i 4 kule czarne. Losujemy 6 razy po dwie kule a następnie zwracamy je do urny.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania pary kul różnych kolorów dokładnie 3 razy.


Zad 2
Wśród funkcji f : {−2, −1, 0, 3, 4} → {−2, 0, 1, 2, 3}
ile jest:
a) funkcji stałych
b) różnowartościowych
c) z dwoma miejscami zerowymi
d) o wartościach dodatnich
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Zadanie z losowaniem kul oraz określenie funkcji

Post autor: Jerry »

nowynew0 pisze: 29 kwie 2021, 15:11 Zad 1
Urna zawiera 4 kule białe i 4 kule czarne. Losujemy 6 razy po dwie kule a następnie zwracamy je do urny.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania pary kul różnych kolorów dokładnie 3 razy.
Ze schematu Bernoulli'ego
Pojedyncze doświadczenie:
\(|\Omega|={8\choose2}=28\)
\(|A|={4\choose1}\cdot{4\choose1}=16\)
\(p(A)={4\over7}=p\)
Ciąg doświadczeń:
\(p(S_6=3)={6\choose3}\cdot p^3\cdot(1-p)^3=\ldots\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Zadanie z losowaniem kul oraz określenie funkcji

Post autor: Jerry »

nowynew0 pisze: 29 kwie 2021, 15:11 Zad 2
Wśród funkcji f : {−2, −1, 0, 3, 4} → {−2, 0, 1, 2, 3}
ile jest:
a) funkcji stałych
b) różnowartościowych
c) z dwoma miejscami zerowymi
d) o wartościach dodatnich
a) \(5\)
b) \(5!\)
c) \({5\choose2}\cdot 4^3\), bo wybieram miejca zerowe, pozostałym cokolwiek, byleby nie "zero"
d) \(3^5\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ