Losowanie liczb czterocyfrowych ze zbioru trzech liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nowynew0
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 26 mar 2021, 20:09
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Losowanie liczb czterocyfrowych ze zbioru trzech liczb

Post autor: nowynew0 »

Zadanie
Spośród wszystkich liczb czterocyfrowych o cyfrach ze zbioru \(\{3,\ 4,\ 5\}\) losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia takiego, że suma wszystkich cyfr wylosowanej liczby wynosi \(13\).

Zna ktoś odpowiedź?? Doszedłem do tego, że \(|\Omega| = 81\), suma \(13\) wychodzi gdy wylosujemy \(3+3+3+4\), dalej nie wiem, mylą mi się kombinacje i nie wiem ile ich w sumie jest. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2021, 14:22 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3562
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1960 razy

Re: Losowanie liczb czterocyfrowych ze zbioru trzech liczb

Post autor: Jerry »

nowynew0 pisze: 29 kwie 2021, 14:13 ...suma 13 wychodzi gdy wylosujemy 3+3+3+4, dalej nie wiem, ...
Skoro tylko \(3+3+3+4=13\), to są cztery liczby spełniające warunki: \(3334,\ 3343,\ 3433,\ 4333\). Pisząc inaczej:
\(|A|={4\choose1}\cdot1^3\), bo wybieram pozycję dla "czwórki", pozostałe pozycje uzupełniam "trójkami"

Pozdrawiam
nowynew0
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 26 mar 2021, 20:09
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: Losowanie liczb czterocyfrowych ze zbioru trzech liczb

Post autor: nowynew0 »

Tak więc prawdopodobieństwo wynosi 4/81 prawda? Dziękuję!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3562
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1960 razy

Re: Losowanie liczb czterocyfrowych ze zbioru trzech liczb

Post autor: Jerry »

Tak

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ