(zad 11 matura czerwiec 2017)
doprowadziłam równanie do postaci \(\sin x−\cos x= {\sqrt2\over2}\) po czym podniosłam obie strony do kwadratu i wyszedł mi niepoprawny wynik. Bardzo proszę, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć i dać powód dla którego nie mogłam tak właśnie podnieść sobie obu stron do kwadratu?
Pozdrawiam
rozwiąż równanie - trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 09 lis 2020, 20:02
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
rozwiąż równanie - trygonometria
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2021, 21:12 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; korzystaj z kodu Latex!
Powód: Poprawa wiadomości; korzystaj z kodu Latex!
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie - trygonometria
Podnoszenie obu stron do kwadratu jest dopuszczalne, jeśli wiadomo (lub założymy) obie strony są dodatnie.
Jeżeli równanie x=2 podniesiesz obustronnie do kwadratu, to otrzymasz \(x^2=4\), a to ma dwa rozwiązania.
W ten cudowny sposób rozmnożyłaś rozwiązania.
Jednak zauważ, że jedno z rozwiązań, które otrzymałaś powinno być poprawne - to, dla którego \(\sin x-\cos x\) jest dodatnie.
Jeśli tak nie jest, to znaczy, że jeszcze gdzieś się pomyliłaś.
Jeżeli równanie x=2 podniesiesz obustronnie do kwadratu, to otrzymasz \(x^2=4\), a to ma dwa rozwiązania.
W ten cudowny sposób rozmnożyłaś rozwiązania.
Jednak zauważ, że jedno z rozwiązań, które otrzymałaś powinno być poprawne - to, dla którego \(\sin x-\cos x\) jest dodatnie.
Jeśli tak nie jest, to znaczy, że jeszcze gdzieś się pomyliłaś.
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 09 lis 2020, 20:02
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równanie - trygonometria
Tak, jedno rzeczywiście było dodatnie. Wszystko już rozumiem, bardzo dziękuje!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: rozwiąż równanie - trygonometria
Bez pierwiastków obcych można tak:sailores897 pisze: ↑28 kwie 2021, 18:33 ...doprowadziłam równanie do postaci \(\sin x−\cos x= {\sqrt2\over2}\) ...
\(\sin x−\cos x= {\sqrt2\over2}\qquad |:\sqrt2\\
\sin x\cdot {\sqrt2\over2}−\cos x\cdot {\sqrt2\over2}= {1\over2}\\
\sin\left(x-{\pi\over4}\right)={1\over2}\)
Pozdrawiam