Iloraz ciągu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Iloraz ciągu.
Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego \(a_n\), określonego dla \(n \ge 1\) jest równa 2, a suma kwadratów wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 3. Oblicz iloraz ciągu \(a_n\).
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Iloraz ciągu.
\( \begin{cases} \frac{a_1}{1-q}=2\\ \frac{a_1^2}{1-q^2}=3 \end{cases} \)
po rozwiązaniu układu:
\( \begin{cases} q= \frac{1}{7} \\a_1= \frac{12}{7} \end{cases} \)
po rozwiązaniu układu:
\( \begin{cases} q= \frac{1}{7} \\a_1= \frac{12}{7} \end{cases} \)
Re: Iloraz ciągu.
radagast skoro ciąg jest zbieżny to q nie powinno być (-1,1)? czyli odpowiedź to chyba 1/7 tylko
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć: