Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Post autor: Januszgolenia »

Dany jest romb ABCD. Przez wierzchołki B i D poprowadzono dwie proste równoległe przecinające boki CD i AB - odpowiednio - w punktach M i N, tak, że podzieliły one ten romb na trzy figury AND, NBMD, BCM o równych polach. Ponadto wiadomo, że IMBI=INDI=IBDI. Oblicz cosinus kąta ostrego tego rombu.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Post autor: radagast »

Zrzut ekranu 2021-04-28 100541.png
pole trójkąta AMD jest trzecią częścią pola rombu . Zatem
\( \frac{1}{2}at \sin \alpha =\frac{1}{3}a^2 \sin \alpha \)
stąd
\(t= \frac{2}{3} a\)
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta AMD
\(x^2 =a^2+ \frac{4}{9}a^2 - \frac{4}{3} a^2\cos \alpha \)
Po wyznaczeniu cosinusa:
\(\cos \alpha = \frac{13}{12} - \frac{3}{4}( \frac{x}{a})^2 =(*) \)
ale \(\frac{x}{2a}=\sin \frac{ \alpha }{2} \)
czyli \((\frac{x}{\color{red}{a}})^2=4\sin^2 \frac{ \alpha }{2} =2-2\cos \alpha \)
No to wracając do \((*)=\cos \alpha=\frac{13}{12} - \frac{3}{4}( \frac{x}{a})^2=\frac{13}{12} -\frac{3}{4}( 2-2\cos \alpha)=\cos \alpha
\)

Stąd, po rozwiązaniu równania \(\cos \alpha = \frac{5}{6} \)
Ostatnio zmieniony 02 maja 2021, 22:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa literówki
patrycjachojnicka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 mar 2021, 18:56
Płeć:

Re: Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Post autor: patrycjachojnicka »

Skąd bierze się trzecia linijka od końca?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Post autor: Jerry »

patrycjachojnicka pisze: 02 maja 2021, 15:55 Skąd bierze się trzecia linijka od końca?
Po poprawce literówki - OK?

Pozdrawiam
kowal13956
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 mar 2021, 08:11
Podziękowania: 1 raz

Re: Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Post autor: kowal13956 »

Jak wyznaczyć to \(2-2\cos\alpha\) ?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2021, 18:04 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Post autor: Jerry »

kowal13956 pisze: 04 maja 2021, 16:27 Jak wyznaczyć to 2-2cosa?
Ponieważ
\(\cos\alpha=\cos(2\cdot{\alpha\over2})=\cos^2{\alpha\over2}-\sin^2{\alpha\over2}=(1-\sin^2{\alpha\over2})-\sin^2{\alpha\over2}=1-2\sin^2{\alpha\over2}\)
to
\(2\sin^2{\alpha\over2}=1-\cos\alpha\qquad|\cdot2\\ 4\sin^2{\alpha\over2}=2-2\cos\alpha\)

Pozdrawiam
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Post autor: radagast »

kowal13956 pisze: 04 maja 2021, 16:27 Jak wyznaczyć to \(2-2\cos\alpha\) ?
Nie ma powodu żeby to wyznaczać. Pytają o \(\cos \alpha \) więc zrobimy tak:
radagast pisze: 28 kwie 2021, 10:22 \(\frac{13}{12} -\frac{3}{4}( 2-2\cos \alpha)=\cos \alpha
\)
Stąd
\(\frac{13}{12} -\frac{3}{2}+\frac{3}{2}\cos \alpha=\cos \alpha \)
\(\frac{13}{12} -\frac{18}{12}=\cos \alpha-\frac{3}{2}\cos \alpha \)
\( -\frac{5}{12}=-\frac{1}{2}\cos \alpha \)
\( \frac{5}{6}=\cos \alpha \)
ODPOWIEDZ