Cześć!
Zacząłem się tak zastanawiać: mam trójkąt prostokątny o przyprostokątnych \(8\) i \(6\) i kącie \(\alpha\), bok o długości \(8\) leży naprzeciwko kąta, a \(6\) obok kąta. Co oznacza, że tangens tego kąta to \(1,3(3)\), w szkole średniej, aby znaleźć ilość stopni tego kąta, zajrzałbym do tablic wartości trygonometrycznych, ale jak to obliczyć bez niej?
Trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Trygonometria
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2021, 21:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; \alpha
Powód: poprawa wiadomości; \alpha
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Trygonometria
1) Wykreślić trójkąt i zmierzyć dany kąt kątomierzem - infantylne,
2) Napisać \(\alpha=\arctg{4\over3}\) - przemądrzałe,
3) \(1<{4\over3}<\sqrt3\So45^\circ<\alpha<60^\circ\) - bardzo niedokładne
4) Przeczytać z tablic - w sam raz!
Pozdrawiam
2) Napisać \(\alpha=\arctg{4\over3}\) - przemądrzałe,
3) \(1<{4\over3}<\sqrt3\So45^\circ<\alpha<60^\circ\) - bardzo niedokładne
4) Przeczytać z tablic - w sam raz!
Pozdrawiam