Witam, czy mógłby ktoś łopatologicznie wyjaśnić skąd wynika takie przekształcenie?
8n−1=(8−1)(8n−1+8n−2+...+8+1)
Pozdrawiam
Rozkład różnicy n'tej potęgi i jedności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Rozkład różnicy n'tej potęgi i jedności
W swoim pierwszym poście
Jeśli pytasz o
\(8^n-1=(8-1)(8^{n-1}+8^{n-2}+8^{n-3}+\ldots+8+1)\)
to wymnóż sobie prawą stronę... albo wykorzystaj dziewiąty wiersz tabelki
Pozdrawiam
PS. Następne Twoje posty bez kodu lądują w śmietniku!
Odpowiem:
Jeśli pytasz o
\(8^n-1=(8-1)(8^{n-1}+8^{n-2}+8^{n-3}+\ldots+8+1)\)
to wymnóż sobie prawą stronę... albo wykorzystaj dziewiąty wiersz tabelki
Pozdrawiam
PS. Następne Twoje posty bez kodu lądują w śmietniku!