Olimpiada AGH etap 3.

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 19:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Olimpiada AGH etap 3.

Post autor: gr4vity »

W wycieczce bierze udział \(2n\) osób. Każda z nich ma wśród uczestników wycieczki co najmniej \(n-1\) innych osób pochodzących z tego samego miasta co ona. Z ilu miast pochodzą uczestnicy wycieczki? W każdym możliwym przypadku podaj liczby uczestników z poszczególnych miast.
Pomógłby ktoś rozwiązać to zadanko z dzisiejszej olimpiady o diamentowy indeks AGH? W zasadzie to tylko ono sprawiło mi problem :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6283
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1566 razy
Płeć:

Re: Olimpiada AGH etap 3.

Post autor: korki_fizyka »

Pewnie podadzą wkrótce rozwiązania.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3875
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 54 razy
Otrzymane podziękowania: 2071 razy

Re: Olimpiada AGH etap 3.

Post autor: Jerry »

Nie wiem, czy poprawnie, ale intuicyjnie:
Niech \(k\in\nn\) będzie liczbą miast, z każdego z nich powinno być \(n_i\), ale co najmniej \(n\in\nn\) uczestników, zatem
\( \begin{cases}n_1+n_2+\ldots n_k =2n\\ n_1+n_2+\ldots n_k\ge kn \end{cases} \So kn\le 2n\)
Ostatecznie:
\(2n\) osób z jednego miasta albo po \(n\) osób z dwóch miast

Pozdrawiam

[edited]
korki_fizyka pisze: 25 kwie 2021, 17:54 Pewnie podadzą wkrótce rozwiązania.
AGH nie ma takiego zwyczaju...
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę 👍.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6283
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1566 razy
Płeć:

Re: Olimpiada AGH etap 3.

Post autor: korki_fizyka »

W takim razie trzeba nabyć książkę z zadaniami z ich konkursów, wiedza kosztuje ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 19:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Olimpiada AGH etap 3.

Post autor: gr4vity »

Mam ich książkę z tego roku, ale średnio widzi mi się wydawanie 60zł dla jednego zadania, wolałbym już kogoś opłacić :lol: