Cześć!
Mam za zadanie obliczyć "Korzystając z reguły de L’Hospitala obliczyć podaną granicę:"
\(\Lim _{x\to \infty }\left(x+1\right)^{\frac{1}{\sqrt{x}}}\)
Wykonałem zadanie, ale wynik jest sprzeczny z tym co podaje Wolframe:
\(\Lim_{x\to \:\infty \:}\left(x+1\right)^{\frac{1}{\sqrt{x}}}=\Lim_{x\to \:\:\infty \:\:}e^{\frac{1}{\sqrt{x}}\ln\left(x+1\right)}\)
\(\Lim _{x\to \infty }\frac{1}{\sqrt{x}}\ln\left(x+1\right)=\Lim_{x\to \:\infty \:}\frac{\ln\left(x+1\right)}{\frac{1}{\sqrt{x}}}=\Lim_{x\to \:\infty \:}\frac{\left(\ln\left(x+1\right)\right)'}{\left(\sqrt{x}^{-1}\right)}=\Lim _{x\to \:\infty \:}\frac{\left(\frac{1}{x+1}\right)}{-\frac{1}{2\sqrt{x^3}}}=\\ \qquad=\Lim_{x\to \:\infty \:}\left(-\frac{2\sqrt{x^3}}{x+1}\right)'=\Lim_{x\to \:\infty \:}-\frac{\left(3\sqrt{x}\right)}{1}=-\infty \:\)
.Korzystając z reguły de L’Hospitala obliczyć podaną granicę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
.Korzystając z reguły de L’Hospitala obliczyć podaną granicę
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2021, 10:03 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; \Lim _{x\to \infty }, \ln, \\ to nowy wiersz
Powód: poprawa wiadomości; \Lim _{x\to \infty }, \ln, \\ to nowy wiersz
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: .Korzystając z reguły de L’Hospitala obliczyć podaną granicę
Ale Ty powinieneś policzyć \(\Lim_{x\to \infty}e^{\frac{1}{\sqrt{x}}\ln\left(x+1\right)}\), czyli jednak dobrze wychodzidamian28102000 pisze: ↑25 kwie 2021, 05:06 Cześć!
Mam za zadanie obliczyć "Korzystając z reguły de L’Hospitala obliczyć podaną granicę:"
\(\lim _{x\to \infty }\left(x+1\right)^{\frac{1}{\sqrt{x}}}\)
Wykonałem zadanie, ale wynik jest sprzeczny z tym co podaje Wolframe:
\(\lim \:_{x\to \:\infty \:}\left(x+1\right)^{\frac{1}{\sqrt{x}}}=\lim \:\:_{x\to \:\:\infty \:\:}e^{\frac{1}{\sqrt{x}}ln\left(x+1\right)}\)
\(\lim _{x\to \infty }\frac{1}{\sqrt{x}}ln\left(x+1\right)=\lim \:_{x\to \:\infty \:}\frac{ln\left(x+1\right)}{\frac{1}{\sqrt{x}}}=\lim \:_{x\to \:\infty \:}\frac{\left(ln\left(x+1\right)\right)'}{\left(\sqrt{x}^{-1}\right)}=\lim \:_{x\to \:\infty \:}\frac{\left(\frac{1}{x+1}\right)}{-\frac{1}{2\sqrt{x^3}}}=\lim \:_{x\to \:\infty \:}\left(-\frac{2\sqrt{x^3}}{x+1}\right)'=\lim \:_{x\to \:\infty \:}-\frac{\left(3\sqrt{x}\right)}{1}=-\infty \:\)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: .Korzystając z reguły de L’Hospitala obliczyć podaną granicę
Czegoś nie rozumiem, dla tego co podałaś wolframe, również zwraca 1, co jest wynikiem sprzecznym z moim.eresh pisze: ↑25 kwie 2021, 09:05Ale Ty powinieneś policzyć \(\Lim_{x\to \infty}e^{\frac{1}{\sqrt{x}}\ln\left(x+1\right)}\), czyli jednak dobrze wychodzidamian28102000 pisze: ↑25 kwie 2021, 05:06 Cześć!
Mam za zadanie obliczyć "Korzystając z reguły de L’Hospitala obliczyć podaną granicę:"
\(\lim _{x\to \infty }\left(x+1\right)^{\frac{1}{\sqrt{x}}}\)
Wykonałem zadanie, ale wynik jest sprzeczny z tym co podaje Wolframe:
\(\lim \:_{x\to \:\infty \:}\left(x+1\right)^{\frac{1}{\sqrt{x}}}=\lim \:\:_{x\to \:\:\infty \:\:}e^{\frac{1}{\sqrt{x}}ln\left(x+1\right)}\)
\(\lim _{x\to \infty }\frac{1}{\sqrt{x}}ln\left(x+1\right)=\lim \:_{x\to \:\infty \:}\frac{ln\left(x+1\right)}{\frac{1}{\sqrt{x}}}=\lim \:_{x\to \:\infty \:}\frac{\left(ln\left(x+1\right)\right)'}{\left(\sqrt{x}^{-1}\right)}=\lim \:_{x\to \:\infty \:}\frac{\left(\frac{1}{x+1}\right)}{-\frac{1}{2\sqrt{x^3}}}=\lim \:_{x\to \:\infty \:}\left(-\frac{2\sqrt{x^3}}{x+1}\right)'=\lim \:_{x\to \:\infty \:}-\frac{\left(3\sqrt{x}\right)}{1}=-\infty \:\)![]()
Screen rozwiązania Wolframe:
-
- Stały bywalec
- Posty: 438
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: .Korzystając z reguły de L’Hospitala obliczyć podaną granicę
Zastanów się nad tym przejściem. W szczególności nad \( \sqrt{x} \)damian28102000 pisze: ↑25 kwie 2021, 05:06 \(\lim _{x\to \infty }\frac{1}{\sqrt{x}}ln\left(x+1\right)=\lim \:_{x\to \:\infty \:}\frac{ln\left(x+1\right)}{\frac{1}{\sqrt{x}}}\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: .Korzystając z reguły de L’Hospitala obliczyć podaną granicę
Pospieszyłam siędamian28102000 pisze: ↑25 kwie 2021, 09:28 Czegoś nie rozumiem, dla tego co podałaś wolframe, również zwraca 1, co jest wynikiem sprzecznym z moim.
Screen rozwiązania Wolframe:
![]()
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
\(\Lim_{x\to \infty}e^{\frac{1}{\sqrt{x}}\ln(x+1)}=e^{\Lim_{x\to \infty}\frac{\ln(x+1)}{\sqrt{x}}}=e^0=1\;\;\mbox{ bo}\\
\Lim_{x\to \infty}\frac{\ln(x+1)}{\sqrt{x}}=^H\Lim_{x\to \infty}\frac{\frac{1}{x+1}}{\frac{1}{2\sqrt{x}}}=\Lim_{x\to \infty}\frac{2\sqrt{x}}{x+1}=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)