Kości RAM - prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lemon_1998
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Kości RAM - prawdopodobieństwo

Post autor: Lemon_1998 »

Przypuśćmy, że komputer posiada dwa „bloki” pamięci RAM.
• Jakie jest prawdopodobieństwo, że taki system (schemat przedstawiony poniżej) będzie sprawny przez 1000 godzin?
• Jaki jest średni czas działania takiego systemu? Zakładamy, że niezawodność poszczególnych elementów modelujemy rozkładem wykładniczym o intensywnościach przedstawionych w tabeli. Zakładamy, że elementy „psują się” niezależnie.

Podpowiedź:
W zadaniu mamy elementy układu, których czas działania ma rozkład wykładniczy ze wskazanym parametrem lambda. Interesuje nas czy układ będzie działał w chwili t=1000. Możemy zatem zgodnie np. z zadaniem 3.14 zapytać najpierw jakie jest PRAWDOPODOBIEŃSTWO, że dany element będzie sprawny w chwili t=1000.
Np. RAM 1 z prawdopodobieństwem 0.9617507 będzie sprawny w chili t=1000 (jego awaria nastąpi z tym prawdopodobieństwem PO czasie 1000).
Gdy określimy prawdopodobieństwa dla każdego elementu z układu rozwiązujemy to zadanie już w ,,zwykły'' sposób jak do tej pory.
Załączniki
RAM.png
RAM.png (12.7 KiB) Przejrzano 1008 razy
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Kości RAM - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

Lemon_1998 pisze: 23 kwie 2021, 12:40 Przypuśćmy, że komputer posiada dwa „bloki” pamięci RAM.
• Jakie jest prawdopodobieństwo, że taki system (schemat przedstawiony poniżej) będzie sprawny przez 1000 godzin?
• Jaki jest średni czas działania takiego systemu? Zakładamy, że niezawodność poszczególnych elementów modelujemy rozkładem wykładniczym o intensywnościach przedstawionych w tabeli. Zakładamy, że elementy „psują się” niezależnie.

Podpowiedź:
W zadaniu mamy elementy układu, których czas działania ma rozkład wykładniczy ze wskazanym parametrem lambda. Interesuje nas czy układ będzie działał w chwili t=1000. Możemy zatem zgodnie np. z zadaniem 3.14 zapytać najpierw jakie jest PRAWDOPODOBIEŃSTWO, że dany element będzie sprawny w chwili t=1000.
Np. RAM 1 z prawdopodobieństwem 0.9617507 będzie sprawny w chili t=1000 (jego awaria nastąpi z tym prawdopodobieństwem PO czasie 1000).
Gdy określimy prawdopodobieństwa dla każdego elementu z układu rozwiązujemy to zadanie już w ,,zwykły'' sposób jak do tej pory.
  • HDD z prawdopodobieństwem \(\displaystyle e^{-34\cdot10^{-6}\cdot 1000}=0.966572\) będzie sprawny w chili t=1000 (jego awaria nastąpi z tym prawdopodobieństwem PO czasie 1000).
  • Klawiatura z prawdopodobieństwem \(\displaystyle e^{-10\cdot10^{-6}\cdot 1000}=0.99005\) będzie sprawny w chili t=1000 (jego awaria nastąpi z tym prawdopodobieństwem PO czasie 1000).
  • CPU z prawdopodobieństwem \(\displaystyle e^{-4\cdot10^{-6}\cdot 1000}=0.996008\) będzie sprawny w chili t=1000 (jego awaria nastąpi z tym prawdopodobieństwem PO czasie 1000).
  • Monitor z prawdopodobieństwem \(\displaystyle e^{-10\cdot10^{-6}\cdot 1000}=0.99005\) będzie sprawny w chili t=1000 (jego awaria nastąpi z tym prawdopodobieństwem PO czasie 1000).
Dalej rozwiązujemy to zadanie już w ,,zwykły'' sposób jak do tej pory. :)
ODPOWIEDZ