Zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie
Witam nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem ani nie ma go na internecie ani podobnych do niego aby go zrozumieć zdalne nauczanie jest też jakimś tego skutkiem treść zadania :Pierwsza prędkość kosmiczna to prędkość orbitalna satelity krążącego tuż nad powierzchnią planety lub księżyca. Dla księżyca wynosi około 1,7km/s. Na jakiej wysokości nad powierzchnią trzeba umieścić satelite okrążającego Księżyc w czasie 6 godzin? Promień księżyca wynosi 1600 km.Był bym bardzo wdzięczny jakby mi ktoś pomógł.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie
Z prędkości kołowej: \(v = \sqrt{\frac{GM}{r}}\), gdzie \(r = R+h\)
a w ruchu po okręgu \(v = \frac{2\pi r}{T} \) dalej chyba poradzisz
a w ruchu po okręgu \(v = \frac{2\pi r}{T} \) dalej chyba poradzisz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl