Zadanie z trójkątem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie z trójkątem
Wykaż, że trójkąt o bokach \(a=3,\ b=2,\ c=4\) jest rozwartokątny. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2021, 14:37 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Zadanie z trójkątem
Z wzoru cosinusów:
\(4^2=2^2+3^2-2\cdot2\cdot3\cdot\cos\gamma\)
wylicz \(\cos\gamma\) (powinien być ujemny - \(\gamma>90^\circ\)), przejdź na
\(\sin\gamma=+\sqrt{1-\cos^2\gamma}=\ldots\)
i z wzoru sinusów:
\(2R={4\over\sin\gamma}\)
Pozdrawiam
[edit] uzupełnienie
\(4^2=2^2+3^2-2\cdot2\cdot3\cdot\cos\gamma\)
wylicz \(\cos\gamma\) (powinien być ujemny - \(\gamma>90^\circ\)), przejdź na
\(\sin\gamma=+\sqrt{1-\cos^2\gamma}=\ldots\)
i z wzoru sinusów:
\(2R={4\over\sin\gamma}\)
Pozdrawiam
[edit] uzupełnienie