Jak się robi zadania tego typu?
Wiadomo, że sinα pewnego kąta ostrego wynosi 1/3, wówczas cosinus tego kąta jest równy?
[ciach]
trygonometria, wyznacz wartość cos znając sin (podstawa)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2021, 22:54
- Podziękowania: 3 razy
trygonometria, wyznacz wartość cos znając sin (podstawa)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2021, 17:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Powód: poprawa wiadomości
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: trygonometria, wyznacz wartość cos znając sin (podstawa)
Korzystasz z jedynki trygonometrycznej:
\( \sin ^2x + \cos ^2x = 1 \)
\( \sin ^2x + \cos ^2x = 1 \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3531
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: trygonometria, wyznacz wartość cos znając sin (podstawa)
Albo:
Pozdrawiam
Istnieje trójkąt prostokątny o bokach \(1\) i \(3\), w którym pojawia się żądany kąt \(\alpha\). Wtedy trzeci bok, z tw. Pitagorasa, ma długość \(2\sqrt2\) i możesz podać, z definicji, wartości dowolnych funkcji trygonometrycznych tego kąta.problem_007 pisze: ↑18 kwie 2021, 15:13 Wiadomo, że sinα pewnego kąta ostrego wynosi 1/3, wówczas cosinus tego kąta jest równy?
Pozdrawiam