Zadanie 23 z zestawu VI podstawowego.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zadanie 23 z zestawu VI podstawowego.

Post autor: Januszgolenia »

Sześć liczb: 19,15,13,a,7,1, tworzących zestaw danych, jest uporządkowanych malejąco. Mediana tego zestawu sześciu danych jest równa medianie zestawu pięciu danych: 15,a,8,2,9. Zatem
A) a=8 B) a=9 C)a=10 D)a=13

Wydaje mi się, że rozwiązanie przedstawione w rozwiązaniu zestawu VI: a=13 jest nieprawidłowe.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie 23 z zestawu VI podstawowego.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 18 kwie 2021, 11:51 Sześć liczb: 19,15,13,a,7,1, tworzących zestaw danych, jest uporządkowanych malejąco. Mediana tego zestawu sześciu danych jest równa medianie zestawu pięciu danych: 15,a,8,2,9. Zatem
A) a=8 B) a=9 C)a=10 D)a=13

Wydaje mi się, że rozwiązanie przedstawione w rozwiązaniu zestawu VI: a=13 jest nieprawidłowe.
Nie jesteś jedyny :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Zadanie 23 z zestawu VI podstawowego.

Post autor: supergolonka »

Tak, w pierwszej wersji arkusza w drugim zestawie było 9 zamiast 19.
ODPOWIEDZ