Prawdopodobieństwo całkowite

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: brother »

Zad. 1 Strzelec X trafia do celu pojedynczym strzałem z prawdopodobieństwem 0.9, a strzelec Y z prawdopodobieństwem 0,6. Wybieramy losowo jednego strzelca, który strzela do celu. Oblicz prawdopodobieństwo, że cel zostanie trafiony.

Zad. 2 Strzelec X trafia do celu pojedynczym strzałem z prawdopodobieństwem 0.3, a strzelec Y z prawdopodobieństwem 0,7. Wybieramy losowo jednego strzelca, który strzela do celu. Oblicz prawdopodobieństwo, że cel zostanie trafiony.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: eresh »

brother pisze: 17 kwie 2021, 10:10 Zad. 1 Strzelec X trafia do celu pojedynczym strzałem z prawdopodobieństwem 0.9, a strzelec Y z prawdopodobieństwem 0,6. Wybieramy losowo jednego strzelca, który strzela do celu. Oblicz prawdopodobieństwo, że cel zostanie trafiony.
\(P(A)=\frac{1}{2}\cdot 0,9+\frac{1}{2}\cdot 0,6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: eresh »

brother pisze: 17 kwie 2021, 10:10

Zad. 2 Strzelec X trafia do celu pojedynczym strzałem z prawdopodobieństwem 0.3, a strzelec Y z prawdopodobieństwem 0,7. Wybieramy losowo jednego strzelca, który strzela do celu. Oblicz prawdopodobieństwo, że cel zostanie trafiony.
\(P(A)=\frac{1}{2}\cdot 0,3+\frac{1}{2}\cdot 0,7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: brother »

I tylko tyle wystarczy?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: eresh »

brother pisze: 17 kwie 2021, 10:25 I tylko tyle wystarczy?
wypadałoby to jeszcze policzyć i opisać zdarzenia ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ