Zadanie - czworokąt.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zadanie - czworokąt.

Post autor: gr4vity »

Znajdź wszystkie wierzchołki deltoidu \(ABCD\) znając wierzchołek \(A(3,2)\), punkt przecięcia przekątnych \(M( \frac{37}{10}, \frac{41}{10}) \) długość odcinka \(AB=2 \sqrt{10} \) wiedząc, że prosta \( AM\) jest osią symetrii figury oraz odległość punktów \(C\) i \(D\) od środka odcinka \(AB\) jest równa \(3\)

Mam do tego zadania jedno pytanie.
Czy z polecenia wynika, że wierzchołek \(B\) leży na prostej \(AM\)?
Rozpocząłem to zadanie zaznaczając wierzchołki po kolei przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, natomiast później zderzyłem się z lekkim problemem, zajrzałem do odpowiedzi i zobaczyłem, że od razu założono, że na jednej przekątnej leżą wierzchołki A i B.
Czy zatem nie powinien deltoid nazywać się \(ACBD\)? Czy dałem się wrobić w pułapkę?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Zadanie - czworokąt.

Post autor: Jerry »

gr4vity pisze: 16 kwie 2021, 23:36 Czy z polecenia wynika, że wierzchołek \(B\) leży na prostej \(AM\)?
Nie!
gr4vity pisze: 16 kwie 2021, 23:36 Rozpocząłem to zadanie zaznaczając wierzchołki po kolei przeciwnie do ruchu wskazówek zegara,
Też bym tak robił!
gr4vity pisze: 16 kwie 2021, 23:36 ...zajrzałem do odpowiedzi i zobaczyłem, że od razu założono, że na jednej przekątnej leżą wierzchołki A i B. Czy zatem nie powinien deltoid nazywać się \(ACBD\)?
Tak.
gr4vity pisze: 16 kwie 2021, 23:36 Czy dałem się wrobić w pułapkę?
Z "tym" zbiorkiem?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ