rozwiąż równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mara153
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 17 lis 2020, 14:37
Podziękowania: 12 razy

rozwiąż równania

Post autor: Mara153 »

A) \(x^{2}+5x-2=0\)
B) \(2x^{2}=-8x\)
C) \(\frac{x-2}{3+x}=\frac{2x}{x+1}\)
D) \(|-3|(x+2)^{2}-3(x-3)(x+3)-5x=11\)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2021, 22:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równania

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 16 kwie 2021, 17:43 A) \(x^{2}\)+5x-2=0
\(x^2+5x-2=0\\
\Delta=25-4\cdot (-2)=33\\
x_1=\frac{-5-\sqrt{33}}{2}\\
x_2=\frac{-5+\sqrt{33}}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równania

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 16 kwie 2021, 17:43
B)2\(x^{2}\)=-8x
\(2x^2=-8x\\
2x^2+8x=0\\
2x(x+4)=0\\
2x=0\So x=0\\
x+4=0\So x=-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równania

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 16 kwie 2021, 17:43
C)\(\frac{x-2}{3+x}=\frac{2x}{x+1}\)
\(\frac{x-2}{3+x}=\frac{2x}{x+1}\\
x\neq -3\;\;\; \wedge \;\;\;x\neq -2\\
(x-2)(x+1)=2x(3+x)\\
x^2-x-2=6x+2x^2\\
-x^2-7x-2=0\\
x^2+7x+2=0\\
\Delta=49-4\cdot 2\\
\Delta =41\\
x_1=\frac{-7-\sqrt{41}}{2}\\
x_2=\frac{-7+\sqrt{41}}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równania

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 16 kwie 2021, 17:43
D)|-3|(x+2)\(^{2}\)-3(x-3)(x+3)-5x=11
\(|-3|(x+2)^2-3(x-3)(x+3)-5x=11\\
3(x+2)^2-3(x-3)(x+3)-5x=11\\
3x^2+12x+12-3x^2+27-5x-11=0\\
7x=-28\\
x=-4
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ