Energia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
53879551
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 kwie 2021, 11:45
Podziękowania: 2 razy

Energia

Post autor: 53879551 »

a) Gdy masa ciała wynosi 2tony a ciało zostało umieszczone na wysokości 10m.
b) Gdy masa ciała wynosi 40kg a ciało zostało umieszczone na wysokości 12km
2. Oblicz energię kinetyczna ciała o masie 50kg poruszającego się z prędkością 20km/h
3. Na jakiej wysokości umieszczono przedmiot o masie 30kg jeżeli jego energia potencjalna wynosiła 2kJ.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Energia

Post autor: Jerry »

Zajrzyj, proszę, do książki/notatek/netu i nie monituj o odpowiedzi na elementarne pytania!

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Energia

Post autor: korki_fizyka »

53879551 pisze: 16 kwie 2021, 09:24 a) Gdy masa ciała wynosi 2tony a ciało zostało umieszczone na wysokości 10m.
b) Gdy masa ciała wynosi 40kg a ciało zostało umieszczone na wysokości 12km
2. Oblicz energię kinetyczna ciała o masie 50kg poruszającego się z prędkością 20km/h
3. Na jakiej wysokości umieszczono przedmiot o masie 30kg jeżeli jego energia potencjalna wynosiła 2kJ.
ad 1.a) Energia potencjalna siły grawitacji zależy od wyboru poziomu odniesienia (gdzie \(E_p = 0\) :?: ) więc może być różna, dla \(h<<R_z\) \(g = constans\).
1.b) tu należy uwzględnić zależność siły grawitacji, a więc i przyspieszenia grawitacyjnego od odległości od środka Ziemi.
ad.2 wyraź prędkość w \(\frac{m}{s}\) i podstaw do wzoru
ad. Przekształć wzór \(E_p = mgh\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ