1.Rzucamy 4 razy koską do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadło tyle
samo liczb parzystych co nieparzystych?
Rzuty kostką
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Rzuty kostką
Prawdopodobieństwo dwóch sukcesów w schemacie 4 prób Bernoullie'go z prawdopodobieństwem sukcesu w pojedynczej próbie \( \frac{1}{2} \)
\({4 \choose 2} \left( \frac{1}{2} \right) ^4= \frac{3}{8} \)
\({4 \choose 2} \left( \frac{1}{2} \right) ^4= \frac{3}{8} \)
Re: Rzuty kostką
a czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?
2, 4, 6 - parzyste 3 możliwości
1,3,5 - nieparzyste 3 możliwości
rzucamy 4 razy
pierwszy rzut mamy 3 możliwości i w każdym kolejnym 3 czyli 3^4
Jak wziąć pod uwagę kolejność rzutów?
2, 4, 6 - parzyste 3 możliwości
1,3,5 - nieparzyste 3 możliwości
rzucamy 4 razy
pierwszy rzut mamy 3 możliwości i w każdym kolejnym 3 czyli 3^4
Jak wziąć pod uwagę kolejność rzutów?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Rzuty kostką
Wybieramy pozycje dla np. nieparzystych, uzupełniamy wynikami, dla parzystych, uzupełniamy wynikami, czyli:
\({4\choose2}\cdot3^2\cdot{2\choose2}\cdot3^2\)
przy
\(6^4\) wszystkich możliwości
Pozdrawiam
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 kwie 2021, 12:56
- Płeć:
Re: Rzuty kostką
Prawdopodobienstwo gier jest zawsze waszen, tutaj o tym poczytajcie [ciach]
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2021, 13:30 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spam
Powód: spam