równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mara153
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 17 lis 2020, 14:37
Podziękowania: 12 razy

równanie

Post autor: Mara153 »

\( \frac{4x+7}{x+1} =x+3\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2021, 12:38 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: równanie

Post autor: Jerry »

\( \frac{4x+7}{x+1} =x+3\iff (4x+7=x^2+4x+3\wedge x\ne -1)\)
\(x^2-4=0\\x=-2\vee x=2\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ