funkcja liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michalux832
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 kwie 2021, 14:06
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

funkcja liniowa

Post autor: michalux832 »

Dana jest funkcja liniowa \(y=x−\)2. Jeżeli punkt \(A\) jest miejscem przecięcia się funkcji z osią igreków, a punkt \(B\) jest miejscem przecięcia się funkcji z osią iksów, to:

A) \(A=(0;−2)\) oraz \(B=(2;0)\)
B) \(A=(2;0\)) oraz \(B=(0;−2)\)
C) \(A=(0;2)\) oraz \(B=(−2;0)\)
D) \(A=(−2;0)\) oraz \(B=(0;2)\)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2021, 18:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: funkcja liniowa

Post autor: eresh »

michalux832 pisze: 14 kwie 2021, 17:47 Dana jest funkcja liniowa y=x−2. Jeżeli punkt A jest miejscem przecięcia się funkcji z osią igreków, a punkt B jest miejscem przecięcia się funkcji z osią iksów, to:

A) A=(0;−2) oraz B=(2;0)
B) A=(2;0) oraz B=(0;−2)
C) A=(0;2) oraz B=(−2;0)
D) A=(−2;0) oraz B=(0;2)
\(y=x-2\)
oś OX:
\(x-2=0\\
x=2\\
B(2,0)\)


oś OY:
\(y=0-2\\
y=-2\\
A(0,-2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ