Równanie trygonometryczne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
osob
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:35
Podziękowania: 2 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: osob »

Cześć
Mam takie zadanie:
Obrazek

Dochodzę do postaci: \(cosx(sinx-cosx)=0\) (i podobno jest to dobrze, zgodnie z odpowiedziami)
Jak rozwiązać \(sinx=cosx\) ? ( nie tłumaczą tego w odpowiedziach .. )

Czy jest inna, łatwiejsza postać, do której można dojść ?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\sin x=\cos x\ \ |:\cos x\\ tg x=1\\ x= \frac{ \pi }{4} +k \pi \ \ \ \wedge \ \ \ k \in C\)
osob
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:35
Podziękowania: 2 razy

Post autor: osob »

oO ;] Dzięki !
ODPOWIEDZ