Liczba punktów wspólnych.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 196 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Liczba punktów wspólnych.

Post autor: gr4vity »

Ile punktów wspólnych ma wykres funkcji \(f(x)= \frac{2x-3}{x+2} \) z wykresem funkcji \(g(x)= \sqrt{x} \)
W co w takim zadaniu najlepiej iść?
Spróbowałem w szkicowanie wykresów, ale trochę dużo roboty, dodatkowo wykresy są dosyć blisko siebie więc dużo punktów trzeba sprawdzać.
Chciałem arytmetycznie ale wychodzi coś takiego:
\( \frac{2x-3}{x+2} = \sqrt{x} \wedge x \ge \frac{3}{2} \)
\(2x-3= x\sqrt{x} + 2\sqrt{x} \)
Zastanawiałem się teraz nad pomocniczą niewiadomą, ale również są problemy chociażby z dziedziną dla parametru \(t= \sqrt{x}\)
Jest może jakiś trzeci sposób? :lol:
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Liczba punktów wspólnych.

Post autor: Icanseepeace »

Dla \( x < \frac{3}{2} \) mamy oczywistą sprzeczność.
Jeśli \( x \in [\frac{3}{2} , 4] \) to \( g(x) > 1 \) i \( f(x) < 1 \) skąd również otrzymujemy sprzeczność.
Dla \( x > 4 \) funkcja \( f \) nie przekracza 2 a funkcja \( g \) przyjmuje wartości większe od 2.
Czyli brak punktów wspólnych.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Liczba punktów wspólnych.

Post autor: Jerry »

gr4vity pisze: 12 kwie 2021, 18:16 \(2x-3= x\sqrt{x} + 2\sqrt{x} \)
Niech \(\sqrt x=t\ge0\), wtedy
\(t^3-2t^2+2t+3=0\)
Ale
\(w(t)=t^3-2t^2+t+t+3=t(t-1)^2+t+3\ge3\)
dla \(t\ge0\), zatem równanie jest sprzeczne i ... zgadzam się z Icanseepeace

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ