równanie z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
równanie z parametrem
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których różne pierwiastki równania \((m+1)^2-3mx+4m=0\) są większe od 1
- Jerry
- Expert
- Posty: 3538
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1943 razy
Re: równanie z parametrem
Po \( \begin{cases}a\ne0\\ \Delta>0 \end{cases} \) mamy:
\( \begin{cases} x_1>1\\ x_2>1\end{cases} \iff\begin{cases} (x_1-1)(x_2-1)>0\\ (x_1-1)+(x_2-1)>0\end{cases} \iff\ldots\)
i dalej z wzorów Viete'a
Pozdrawiam
\( \begin{cases} x_1>1\\ x_2>1\end{cases} \iff\begin{cases} (x_1-1)(x_2-1)>0\\ (x_1-1)+(x_2-1)>0\end{cases} \iff\ldots\)
i dalej z wzorów Viete'a
Pozdrawiam