Optymalizacja odległości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Optymalizacja odległości

Post autor: gr4vity »

Dana jest funkcja f określona wzorem \(f(x)=x^3+2\) i \(x \in \rr \). Wyznacz punkt \(P\) należący do wykresu tej funkcji, którego odległość od punktu \(A=(4,2)\) jest najmniejsza.
Doszedłem do tego momentu:
\(P(x_0,x_0^3+2)\)
\(|AP|= \sqrt{(x_0-4)^2+x_0^6}= \sqrt{x_0^6+x_0^2-8x_0+16} \)
\(g(x)=x_0^6+x_0^2-8x_0+16\)
\(g'(x_0)=6x_0^5+2x_0-8\)
\(g'(x_0)=(x_0-1)(6x^4+6x^3+6x^2+6x+8)\)
Sprawdziłem w Geogebrze i wiem, że pochodna funkcji g(x) ma jedno miejsce zerowe x=1. Natomiast muszę w zadaniu to udowodnić.
Czy wystarczy, że pokażę, że pochodna jest funkcją rosnącą w ten sposób?:
\([g'(x)]'=30x^5_0+2\)
Pochodna funkcji g'(x) jest rosnąca w całej dziedzinie, zatem posiada tylko jedno miejsce zerowe \(x_0=1\)

Czy takie wyjaśnienie jest wystarczające?
Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas !
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Optymalizacja odległości

Post autor: kerajs »

gr4vity pisze: 11 kwie 2021, 15:58 \([g'(x)]'=30x^5_0+2\)
Pochodna funkcji g'(x) jest rosnąca w całej dziedzinie, zatem posiada tylko jedno miejsce zerowe \(x_0=1\)
(raczej : \([g'(x)]'=30x^5+2\) )
Owszem to prawda.
Niestety nie wiem jak ocenią to egzaminatorzy. Teoretycznie nie powinni mieć zastrzeżeń, ale...

alternatywa:
\(6x^4+6x^3+6x^2+6x+8=3x^6+3x^2(x^2+1)^2+3(x+1)^2+5\)
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Optymalizacja odległości

Post autor: gr4vity »

Dziękuję pięknie !
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Optymalizacja odległości

Post autor: Icanseepeace »

gr4vity pisze: 11 kwie 2021, 15:58 \(g(x)=x_0^6+x_0^2-8x_0+16\)
Chyba \( g(x_0) = x_0^6+x_0^2-8x_0+16 \).
gr4vity pisze: 11 kwie 2021, 15:58 Czy wystarczy, że pokażę, że pochodna jest funkcją rosnącą w ten sposób?:
\([g'(x)]'=30x^5_0+2\)
Pochodna funkcji g'(x) jest rosnąca w całej dziedzinie, zatem posiada tylko jedno miejsce zerowe \(x_0=1\)
Możesz śmiało pisać g''( x_0 ). Ponadto tutaj przyda się więcej słów wyjaśnienia.
Ponieważ druga pochodna funkcji g jest ściśle dodatnia (tak masz błąd albo przy przepisywaniu albo przy liczeniu) to oznacza, że funkcja g' jest funkcją ściśle rosnącą, dlatego może mieć tylko jedno miejsce zerowe.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozwiązanie bez liczenia drugiej pochodnej:
\( 6x4+6x3+6x2+6x+8 = 6(x^4 + x^3 + x^2 + x + 1) + 2 = 6[ (x^2 + \frac{1}{2} x)^2 + (\frac{1}{2} x + 1)^2 + \frac{1}{2}x^2] + 2 \)
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Optymalizacja odległości

Post autor: gr4vity »

Icanseepeace pisze: 11 kwie 2021, 16:16
gr4vity pisze: 11 kwie 2021, 15:58 \(g(x)=x_0^6+x_0^2-8x_0+16\)
Chyba \( g(x_0) = x_0^6+x_0^2-8x_0+16 \).
gr4vity pisze: 11 kwie 2021, 15:58 Czy wystarczy, że pokażę, że pochodna jest funkcją rosnącą w ten sposób?:
\([g'(x)]'=30x^5_0+2\)
Pochodna funkcji g'(x) jest rosnąca w całej dziedzinie, zatem posiada tylko jedno miejsce zerowe \(x_0=1\)
Możesz śmiało pisać g''( x_0 ). Ponadto tutaj przyda się więcej słów wyjaśnienia.
Ponieważ druga pochodna funkcji g jest ściśle dodatnia (tak masz błąd albo przy przepisywaniu albo przy liczeniu) to oznacza, że funkcja g' jest funkcją ściśle rosnącą, dlatego może mieć tylko jedno miejsce zerowe.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozwiązanie bez liczenia drugiej pochodnej:
\( 6x4+6x3+6x2+6x+8 = 6(x^4 + x^3 + x^2 + x + 1) + 2 = 6[ (x^2 + \frac{1}{2} x)^2 + (\frac{1}{2} x + 1)^2 + \frac{1}{2}x^2] + 2 \)
Dziękuję bardzo !
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3538
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1943 razy

Re: Optymalizacja odległości

Post autor: Jerry »

Już kiedyś, przy innej okazji, sugerowałem Ci przeszukiwanie rodziny normalnych...
Wykorzystanie w podobnym zadaniu

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ