cześć
zastanawia mnie jedna rzecz w zadaniach typu
wyznacz wszystkie wartości parametru \(m\) dla ktorych rownanie np. \({m+2\over x+1} = {x-1\over4}\) ma JEDNO rozwiązanie
z czego co wiem to równanie ma jedno rozw, gdy
1( odpowiednie założenia, \(x\) nierówne..., \(D=\rr\setminus\{\ldots\}\) )
2 \(\Delta = 0\), ale \(f(x) \ne 0\), lub \(\Delta>0\) ale \(f(x)= 0\)
zastanawia mnie dlaczego czasami się spotykam z rozwiązaniami(poprawnymi) gdzie przy rozwiązywaniu celowo pomijają założenie \(\Delta>0\) i \(f(x) = 0\)
Ogólnie myślę że w miarę rozumiem o co chodzi (o ile to co jest zapisane jest dobrze) ale bardzo bym prosił i był wdzięczny jakby mi ktoś wytłumaczył to i ogólnie typ zadań ( wyznacz wszystkie wartosci parametru ... dla których równanie ma jedno/brak/2 rozwiązania). ALE SZCZEGÓŁOWO, co się dokładnie z czego bierze, bo męczy mnie ten temat od kilku dni i jestem w dużej niepewności a bardzo chciałbym to zrozumieć
Z góry ogromne dzięki , pozdrawiam
równania wymierne z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3531
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: równania wymierne z parametrem
Każde dyskutowane równanie należy traktować indywidualnie, chociaż jest dosyć wygodny myk...
\(x^2=4m+9\wedge x\ne1\wedge m\in\rr\)
Wykresem funkcji lewej strony jest parabola o wierzchołku \((0,0)\), ramionach otwartych ku górze, z "dziurą" w punkcie \((1,1)\).
Wykresem funkcji prawej strony jest pozioma prosta, na wysokości \(4m+9\).
Wykresy te przetną się jeden raz, jeżeli
\(4m+9=0\vee 4m+9=1\\ \ldots\)
Jeżeli potrafimy przekształcić równanie do postaci lewa strona funkcja \(x\)-a i potrafimy narysować jej wykres a prawa strona jest funkcją liniową stałą, to schemat ten jest bardzo przyjazny do dyskusji ilości rozwiązań równania (przez niektórych zwany "windą")
Pozdrawiam
Dane równanie jest równoważne
\(x^2=4m+9\wedge x\ne1\wedge m\in\rr\)
Wykresem funkcji lewej strony jest parabola o wierzchołku \((0,0)\), ramionach otwartych ku górze, z "dziurą" w punkcie \((1,1)\).
Wykresem funkcji prawej strony jest pozioma prosta, na wysokości \(4m+9\).
Wykresy te przetną się jeden raz, jeżeli
\(4m+9=0\vee 4m+9=1\\ \ldots\)
Jeżeli potrafimy przekształcić równanie do postaci lewa strona funkcja \(x\)-a i potrafimy narysować jej wykres a prawa strona jest funkcją liniową stałą, to schemat ten jest bardzo przyjazny do dyskusji ilości rozwiązań równania (przez niektórych zwany "windą")
Pozdrawiam
Re: równania wymierne z parametrem
dziękuję, dałeś mi inne spojrzenie na to zadanieJerry pisze: ↑10 kwie 2021, 08:17 Każde dyskutowane równanie należy traktować indywidualnie, chociaż jest dosyć wygodny myk...Dane równanie jest równoważne
\(x^2=4m+9\wedge x\ne1\wedge m\in\rr\)
Wykresem funkcji lewej strony jest parabola o wierzchołku \((0,0)\), ramionach otwartych ku górze, z "dziurą" w punkcie \((1,1)\).
Wykresem funkcji prawej strony jest pozioma prosta, na wysokości \(4m+9\).
Wykresy te przetną się jeden raz, jeżeli
\(4m+9=0\vee 4m+9=1\\ \ldots\)
Jeżeli potrafimy przekształcić równanie do postaci lewa strona funkcja \(x\)-a i potrafimy narysować jej wykres a prawa strona jest funkcją liniową stałą, to schemat ten jest bardzo przyjazny do dyskusji ilości rozwiązań równania (przez niektórych zwany "windą")
Pozdrawiam
Re: równania wymierne z parametrem
zrozumiałem co pan napisał, ale moje wątpliwości związane ze sposobem z deltą nadal pozostałyJerry pisze: ↑10 kwie 2021, 08:17 Każde dyskutowane równanie należy traktować indywidualnie, chociaż jest dosyć wygodny myk...Dane równanie jest równoważne
\(x^2=4m+9\wedge x\ne1\wedge m\in\rr\)
Wykresem funkcji lewej strony jest parabola o wierzchołku \((0,0)\), ramionach otwartych ku górze, z "dziurą" w punkcie \((1,1)\).
Wykresem funkcji prawej strony jest pozioma prosta, na wysokości \(4m+9\).
Wykresy te przetną się jeden raz, jeżeli
\(4m+9=0\vee 4m+9=1\\ \ldots\)
Jeżeli potrafimy przekształcić równanie do postaci lewa strona funkcja \(x\)-a i potrafimy narysować jej wykres a prawa strona jest funkcją liniową stałą, to schemat ten jest bardzo przyjazny do dyskusji ilości rozwiązań równania (przez niektórych zwany "windą")
Pozdrawiam