Zadanie z trójkątem.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zadanie z trójkątem.

Post autor: gr4vity »

W trójkącie \(ABC\) dwusieczna kąta \( \alpha \) przecina bok \(BC\) w punkcie \(R\) a dwusieczna kąta \( \beta \) przecina bok AC w punkcie \(Q\). Dwusieczne przecinają się w punkcie \(S\). Na czworokącie \(RSQC \) można opisać okrąg. Wyznacz długości boków \(SRQ\) oraz miary kątów tego trójkąta jeśli \(|QR|=3\)
Odpowiedzi: Długości boków \( \sqrt{3} , \sqrt{3} , 3\) kąty \(120^ \circ ,30^ \circ ,30^ \circ \)
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie z wyjaśnieniem
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z trójkątem.

Post autor: eresh »

gr4vity pisze: 09 kwie 2021, 21:04 W trójkącie \(ABC\) dwusieczna kąta \( \alpha \) przecina bok \(BC\) w punkcie \(R\) a dwusieczna kąta \( \beta \) przecina bok AC w punkcie \(Q\). Dwusieczne przecinają się w punkcie \(S\). Na czworokącie \(RSQC \) można opisać okrąg. Wyznacz długości boków \(SRQ\) oraz miary kątów tego trójkąta jeśli \(|QR|=3\)
Odpowiedzi: Długości boków \( \sqrt{3} , \sqrt{3} , 3\) kąty \(120^ \circ ,30^ \circ ,30^ \circ \)
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie z wyjaśnieniem
\(|\angle ACB|=180^{\circ}-(\alpha+\beta)
|\angle QSR|=180^{\circ}-|\angle ACB|=\alpha+\beta\)


w trójkącie ASB
\(\frac{1}{2}\alpha+\frac{1}{2}\beta+\alpha+\beta=180^{\circ}\\
\alpha+\beta=120^{\circ}\\
\)

\(|\angle QSR|=120^{\circ}\)

\(|\angle QCS|=30^{\circ}\\
|\angle CSQ|=60^{\circ}\\
|\angle CQS|=|\angle CRS|=90^{\circ}\)

zatem dwusieczne są też wysokościami - stąd trójkąt ABC jest równoboczny
\(|CR|=|CQ|=3\\
|\angle RQS|=|\angle QRS|=90^{\circ}-60^{\circ}=30^{\circ}\)


\(|SQ|=|SR|\\
\frac{|QR|}{\sin 120^{\circ}}=\frac{|QS|}{\sin 30^{\circ}}\\
\frac{3}{\frac{\sqrt{3}}{2}}=\frac{|QS|}{0,5}\\
|QS|=\sqrt{3}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Zadanie z trójkątem.

Post autor: gr4vity »

Dlaczego kąt \(QCS\) jest równy \(30\) stopni?
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Zadanie z trójkątem.

Post autor: gr4vity »

Okej już widzę ! Czy to dlatego, że dwusieczne przecinają się w jednym punkcie więc odcinek \(CS\) pełni rolę dwusiecznej dla \(\angle BCS\)?
Tylko skąd wtedy wiemy, że \(\angle CSQ=60^ \circ \)?
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Zadanie z trójkątem.

Post autor: gr4vity »

eresh pisze: 09 kwie 2021, 21:28 \(|\angle QCS|=30^{\circ}\\
|\angle CSQ|=60^{\circ}\\
|\angle CQS|=|\angle CRS|=90^{\circ}\)

zatem dwusieczne są też wysokościami - stąd trójkąt ABC jest równoboczny
Bardzo proszę, mogłabyś wyjaśnić ten fragment z kątami. Walcze z tym już bardzo długo i kompletnie nie mam pomysłu :cry:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z trójkątem.

Post autor: eresh »

gr4vity pisze: 10 kwie 2021, 14:45
eresh pisze: 09 kwie 2021, 21:28 \(|\angle QCS|=30^{\circ}\\
|\angle CSQ|=60^{\circ}\\
|\angle CQS|=|\angle CRS|=90^{\circ}\)

zatem dwusieczne są też wysokościami - stąd trójkąt ABC jest równoboczny
Bardzo proszę, mogłabyś wyjaśnić ten fragment z kątami. Walcze z tym już bardzo długo i kompletnie nie mam pomysłu :cry:
Tak będzie wtedy, gdy trójkąt ABC będzie równoramienny. Czyżby to zadanie z "magicznego" zbioru?

(Rozwiązując, zasugerowałam się odpowiedzią)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Zadanie z trójkątem.

Post autor: gr4vity »

eresh pisze: 10 kwie 2021, 16:08 Czyżby to zadanie z "magicznego" zbioru?
Tak, niestety... czyli to zadanie również jest niewykonalne :lol: ?
Chyba czas porzucić ten zbiór.
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Zadanie z trójkątem.

Post autor: gr4vity »

eresh pisze: 10 kwie 2021, 16:08 Czyżby to zadanie z "magicznego" zbioru?
(Rozwiązując, zasugerowałam się odpowiedzią)
Spędziłem jeszcze trochę czasu nad tym zadaniem i wydaje mi się, że polecenie jest kompletne.
Wracając do momentu w którym ustaliliśmy, że: \(
|\angle QCR|=60^ \circ \)

Wtedy \(|CS|\) pełni rolę dwusiecznej.
Zatem:
\(|\angle SCQ|=|\angle RCS|=30^ \circ \)
Kąty te oparte są na łukach \(SQ\) oraz kolejno \(SR\) zatem kąty wpisane oparte na tych samych łukach są równe czyli:
\(|\angle SQR|=|\angle RCS|=|\angle SCQ|=|\angle SRQ|=30^ \circ \)
Zatem trójkąt \(SRQ\) jest równoramienny ponieważ w podstawie ma kąty tej samej miary. Zatem z tw. cosinusów wyliczam długości boków \(|SR|=|SQ|\) i z tego wychodzą wyniki które zgadzają się w kryteriach.
Czy mogłabyś sprawdzić czy to co wypisałem ma sens? Jestem prawie pewny, że mam ale wolałbym, żeby osoba doświadczona na to spojrzała.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z trójkątem.

Post autor: eresh »

gr4vity pisze: 12 kwie 2021, 02:43
eresh pisze: 10 kwie 2021, 16:08 Czyżby to zadanie z "magicznego" zbioru?
(Rozwiązując, zasugerowałam się odpowiedzią)
Spędziłem jeszcze trochę czasu nad tym zadaniem i wydaje mi się, że polecenie jest kompletne.
Wracając do momentu w którym ustaliliśmy, że: \(
|\angle QCR|=60^ \circ \)

Wtedy \(|CS|\) pełni rolę dwusiecznej.
Zatem:
\(|\angle SCQ|=|\angle RCS|=30^ \circ \)
Kąty te oparte są na łukach \(SQ\) oraz kolejno \(SR\) zatem kąty wpisane oparte na tych samych łukach są równe czyli:
\(|\angle SQR|=|\angle RCS|=|\angle SCQ|=|\angle SRQ|=30^ \circ \)
Zatem trójkąt \(SRQ\) jest równoramienny ponieważ w podstawie ma kąty tej samej miary. Zatem z tw. cosinusów wyliczam długości boków \(|SR|=|SQ|\) i z tego wychodzą wyniki które zgadzają się w kryteriach.
Czy mogłabyś sprawdzić czy to co wypisałem ma sens? Jestem prawie pewny, że mam ale wolałbym, żeby osoba doświadczona na to spojrzała.
Masz rację
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ