Usuń niewymierność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Satas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 mar 2010, 19:39

Usuń niewymierność

Post autor: Satas »

Wie ktoś jak to rozwiązać
\(\frac{2 \sqrt{2} -3 \sqrt{3} }{5 \sqrt{2} } + \frac{1- \sqrt{2} }{2 \sqrt{2} -3}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{2\sqrt{2}-3\sqrt{3}}{5\sqrt{2}}\cdot\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{2}}+\frac{1-\sqrt{2}}{2\sqrt{2}-3}\cdot\frac{2\sqrt{2}+3}{2\sqrt{2}+3}=\frac{4-3\sqrt{6}}{10}+\frac{2\sqrt{2}+3-4-3\sqrt{2}}{8-9}=\\=\frac{4-3\sqrt{6}}{10}+\frac{-\sqrt{2}-1}{-1}=\frac{4-3\sqrt{6}+10\sqrt{2}+10}{10}=\frac{14-3\sqrt{6}+10\sqrt{2}}{10}\)
ODPOWIEDZ