Fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Julii
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 mar 2021, 20:54
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Fizyka

Post autor: Julii »

Proszę o pomoc w tym zadaniu .Potrzebuje na jutro
Zadanie 20.6


Wzdłuż równi pochylej o dlugości 6 m i kącie nachylenia 12 wciągnięto za pomocą silnika ladunek o lącznej masie 200 kg. Ladunek łączyla z silnikiem nierozciągliwa lina o pomijalnie malej masie. Współczynnik tarcia ladunku o równię wynosi 0,2. Zalóż, że ladunek poruszał się wzdłuż równi ruchem jednostajnym, i przyjmij, że sin 12 degrees = 0.2 i cos 12 degrees = 0.98 . Oblicz:
a) pracę wykonaną przez silnik,
b) sprawność silnika, który podczas wciągania ladunku pobrał energię 7,57 kJ,
c) sprawność układu,
d) sprawność równi.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1613
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Fizyka

Post autor: janusz55 »

Rysunek ładunku wciąganego przez silnik z narysowanym układem sił działających na ładunek.

a)
Ruch ładunku jednostajny-prostoliniowy stąd wynika, że wciągany przez silnik siłą o wartości \( F \) równoważoną przez siłę tarcia.

Składowymi siły ciężkości (rys)

\( F_{c} = m\cdot g \)

są:

- składowa równoległa \( F_{r}\) do powierzchni równi (rys)

\( F_{r} = F_{c} \cdot \sin(\alpha) = m\cdot g\cdot \sin(\alpha) \)

- składowa prostopadła \( F_{p} \) do powierzczchni równi (rys)

\( F_{p} = F_{c}\cdot \cos(\alpha) = m\cdot g \cdot \cos(\alpha)\)

Wartość siły tarcia \( T \)

\( T = F_{p}\cdot f = F_{c}\cdot \cos(\alpha)\cdot f = m\cdot g \cdot \cos(\alpha)\cdot f \)

Siła ciągu silnika

\( F = F_{r} + T = m\cdot g \cdot \sin(\alpha) + m\cdot g \cdot \cos(\alpha)\cdot f = m\cdot g [ \sin(\alpha) + f\cdot \cos(\alpha) ].\)

Praca wykonana przez silnik na drodze \( s \)

\( W = F\cdot s = ...\)

b)
Silnik pobrał energię elektryczną \( 7,57 kJ, \) czyli taką samą energię \( E_{d} \) dostarczył do układu na wykonanie pracy

\( E_{d} = 7,57 kJ \)

Sprawność silnika

\( \eta_{s} = \frac{E_{p}}{E_{d}} = \frac{W}{E_{d}}= ...\)

c), d)
Sprawność układu "silnik-równia" \( \eta \) jest iloczynem sprawności silnika i \( \eta_{s} \) i sprawności równi \( \eta_{r}\)

\( \eta = \eta_{s}\cdot \eta_{r} \)

gdzie sprawność równi obliczamy ze wzoru

\( \eta_{r} = \frac{\sin(\alpha)}{\sin(\alpha) + f\cdot \cos(\alpha)} =... \)
Julii
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 mar 2021, 20:54
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Fizyka

Post autor: Julii »

Dziękuję bardzo ,uratował mnie Pan . 🥰
Jakim cudem Pan to rozumie ? Bo ja nie rozumiem nic z tego a mam sprawdzian z tego za tydzień ( mam korepetycje online ale i tak to nic nie daje może ja poprostu nie mam do tego głowy )Może zna pan jakieś aplikacje czy coś takiego do nauki tej fizyki .
Jeśli Pan nie odpowie zrozumiem .
Wszystko jest zrobione super ,rozumiem jak to zrobić .
Ps.Wiem że się dziękuję tak-👍. I wiem że nie dopięłam do postu.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1613
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Fizyka

Post autor: janusz55 »

Nie wiem co mam odpowiedzieć. Lata praktyki w rozwiązywaniu zadań.

Jeśli miałbym radzić, to nie korepetycje z fizyki online one nic nie dają i prowadzone są na różnych poziomach.

Proszę zaopatrzyć się w podręczniki rozwiązywania zadań z fizyki na przykład z serii " Zamiast korepetycji" lub "Jak rozwiązywać zadania z fizyki ?

Starać się samodzielnie najpierw zrozumieć opisane w treści zadania zjawisko (zjawiska) fizyczne, a później starać się opisać w języku matematycznym.
Karpaciak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 02 maja 2022, 10:30

Re: Fizyka

Post autor: Karpaciak »

Jak w temacie. Moim zdaniem brakuje tutaj głównych podstaw - polecam zakupić sobie porządne kompendium jak wspomina osoba powyżej. Nie zawsze książki do nauki liceum czy do technikum są czytelne. I czasami konieczne jest korzystanie z pomocy.
Możesz zerknąć na [ciach] na stronie.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2022, 13:33 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieuprawniona reklama
RafaCoralowa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 18 maja 2022, 15:13
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: RafaCoralowa »

Do części A jeszcze umiałąbym rozwiązać, ale tejdrugiej części B już nie bardzo. Nie bardzo ją pamiętam ze studiów. Ogólnie z energiami tak średnio było. To samo było na pokrewnym przedmiocie jakim była chemia fizyczna. Z podręczników z fizyki był taki mega stary jak Marty Skorko. Gruba stara zielona książka, moze gdzieś w bibliotece jeszcze będzie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: korki_fizyka »

Wątpię, zresztą już w zeszłym wieku miałem awersję do tej autorki, wolałem Kamińskiego i Massalskich.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
RafaCoralowa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 18 maja 2022, 15:13
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: RafaCoralowa »

korki_fizyka pisze: 27 lip 2022, 18:56 Wątpię, zresztą już w zeszłym wieku miałem awersję do tej autorki, wolałem Kamińskiego i Massalskich.
Czemu ? Mówisz, że nie bardzo ? Coś źle pisała czy coś ? Albo jest jakaś przestarzała ? pamiętam jak niektórzy na studiach nam mówili, że np Atkins jest bardzo średni, że niby mnóstwo błędów tam było ( mówię o chemii o teraz akurat)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: korki_fizyka »

To podręcznik dla studentów szkół zawodowych dla pracujących, a więc bardzo specyficzny. Omija wiele zagadnień i problemów. Nie doczekał się wielu wydań, autorka Marta Skorko zmarła w 2001r. "Fizyka dla kandydatów na wyższe uczelnie" Zbigniewa Kamińskiego do 2009r. była wznawiana 17 razy. Potem dopisał do niej kilka rozdziałów jego syn Wincenty i były kolejne dwa wydania wraz z płytą CD, zbiorem 400 zdań itp. Jest to podstawowy podręcznik, natomiast trudniejsze już pod studia inżynierskie są podręczniki J.M.Massalskich + zbiór zadań. Przypomniał mi się jeszcze krótki kurs Czesława Bobrowskiego. Atkinsa nie znam, bo z chemią nie miałem wiele wspólnego ale jeśli jak piszesz zawierał błędy, to go dyskwalifikuje.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
RafaCoralowa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 18 maja 2022, 15:13
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Fizyka

Post autor: RafaCoralowa »

Aaa okay, rozumiem, Bobrowski obił mi sie o uszy.
ODPOWIEDZ