Niech ciąg fn spełnia równanie rekurencyjne...

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Niech ciąg fn spełnia równanie rekurencyjne...

Post autor: damian28102000 »

Cześć!
Mam zadanie wraz z rozwiązaniem ale nie rozumiem jego dwóch fragmentów:

TREŚĆ:
Niech ciąg \(f_n\) spełnia równanie rekurencyjne
\(f_n=f_{n-1}+f_{n-2}\) dla \(n \ge 2\)
\(f_0=f_1=1\)
a)\(f_{n+1}f_{n-1}-f_n^2=\left(-1\right)^{n+1}\)

ROZWIĄZANIE:
\(L\left(k+1\right)=f_{k+2}\cdot \:f_k-f^2_{k+1}=\left(f_{k+1}+f_k\right)\cdot \:f_k-f_{k+1}\left(f_k+f_{k-1}\right)=\\ \qquad=f_{k+1}\cdot \:f_k+f^2_k-f_{k+1}\cdot \:f_k-f_{k+1}\cdot \:f_{k-1}=f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-\left(-1\right)^{k+1}=\left(-1\right)^{k+2}\)

NIE ROZUMIEM:
\(f^2_{k+1} = f_{k+1}\left(f_k+f_{k-1}\right)\)
\(f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-\left(-1\right)^{k+1}=\left(-1\right)^{k+2}\)
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2021, 11:03 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; nowa linia: \\
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Niech ciąg fn spełnia równanie rekurencyjne...

Post autor: eresh »

damian28102000 pisze: 06 kwie 2021, 06:42 Cześć!
Mam zadanie wraz z rozwiązaniem ale nie rozumiem jego dwóch fragmentów:

TREŚĆ:
Niech ciąg \(f_n\) spełnia równanie rekurencyjne
\(f_n=f_{n-1}+f_{n-2}\) dla \(n \ge 2\)
\(f_0=f_1=1\)
a)\(f_{n+1}f_{n-1}-f_n^2=\left(-1\right)^{n+1}\)

ROZWIĄZANIE:
\(L\left(k+1\right)=f_{k+2}\cdot \:f_k-f^2_{k+1}=\left(f_{k+1}+f_k\right)\cdot \:f_k-f_{k+1}\left(f_k+f_{k-1}\right)=f_{k+1}\cdot \:f_k+f^2_k-f_{k+1}\cdot \:f_k-f_{k+1}\cdot \:f_{k-1}=f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-\left(-1\right)^{k+1}=\left(-1\right)^{k+2}\)

NIE ROZUMIEM:
\(f^2_{k+1} = f_{k+1}\left(f_k+f_{k-1}\right)\)
\(f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-\left(-1\right)^{k+1}=\left(-1\right)^{k+2}\)
\(f^2_{k+1}=f_{k+1}\cdot f_{k+1}=f_{k+1}\cdot (f_{k+1-1}+f_{k+1-2})=f_{k+1}\cdot (f_k+ f_{k-1})\\
f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-(f_{k+1}f_{k-1}-f^2_k)=-(-1)^{k+1}=(-1)\cdot (-1)^{k+1}=(-1)^{k+2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Niech ciąg fn spełnia równanie rekurencyjne...

Post autor: kerajs »

(Przesunięty)Ciąg Fibonacciego. Wzór Bineta.
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Niech ciąg fn spełnia równanie rekurencyjne...

Post autor: damian28102000 »

eresh pisze: 06 kwie 2021, 09:08
damian28102000 pisze: 06 kwie 2021, 06:42 Cześć!
Mam zadanie wraz z rozwiązaniem ale nie rozumiem jego dwóch fragmentów:

TREŚĆ:
Niech ciąg \(f_n\) spełnia równanie rekurencyjne
\(f_n=f_{n-1}+f_{n-2}\) dla \(n \ge 2\)
\(f_0=f_1=1\)
a)\(f_{n+1}f_{n-1}-f_n^2=\left(-1\right)^{n+1}\)

ROZWIĄZANIE:
\(L\left(k+1\right)=f_{k+2}\cdot \:f_k-f^2_{k+1}=\left(f_{k+1}+f_k\right)\cdot \:f_k-f_{k+1}\left(f_k+f_{k-1}\right)=f_{k+1}\cdot \:f_k+f^2_k-f_{k+1}\cdot \:f_k-f_{k+1}\cdot \:f_{k-1}=f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-\left(-1\right)^{k+1}=\left(-1\right)^{k+2}\)

NIE ROZUMIEM:
\(f^2_{k+1} = f_{k+1}\left(f_k+f_{k-1}\right)\)
\(f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-\left(-1\right)^{k+1}=\left(-1\right)^{k+2}\)
\(f^2_{k+1}=f_{k+1}\cdot f_{k+1}=f_{k+1}\cdot (f_{k+1-1}+f_{k+1-2})=f_{k+1}\cdot (f_k+ f_{k-1})\\
f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-(f_{k+1}f_{k-1}-f^2_k)=-(-1)^{k+1}=(-1)\cdot (-1)^{k+1}=(-1)^{k+2}\)
Dziękuję, ale nadal nie może mi przejść przez mózg:
\((f_{k+1-1}+f_{k+1-2})=f_{k+1}\)
Jak? Przecież to nie pasuje. No chyba, że chodzi o coś w ogóle innego.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Niech ciąg fn spełnia równanie rekurencyjne...

Post autor: panb »

damian28102000 pisze: 06 kwie 2021, 14:10

Dziękuję, ale nadal nie może mi przejść przez mózg:
\((f_{k+1-1}+f_{k+1-2})=f_{k+1}\)
Jak? Przecież to nie pasuje. No chyba, że chodzi o coś w ogóle innego.
\(f_{k+1}^2=f_{k+1}\cdot f_{k+1}\) - to ogarniasz, prawda?
Jedno z tych \(f_{k+1}\) zostawiamy drugie zastępujemy wzorem rekurencyjnym.
Skoro \(f_n=f_{n-1}+f_{n-2}\), to \(f_{k+1}= ...\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Niech ciąg fn spełnia równanie rekurencyjne...

Post autor: eresh »

damian28102000 pisze: 06 kwie 2021, 14:10
eresh pisze: 06 kwie 2021, 09:08
damian28102000 pisze: 06 kwie 2021, 06:42 Cześć!
Mam zadanie wraz z rozwiązaniem ale nie rozumiem jego dwóch fragmentów:

TREŚĆ:
Niech ciąg \(f_n\) spełnia równanie rekurencyjne
\(f_n=f_{n-1}+f_{n-2}\) dla \(n \ge 2\)
\(f_0=f_1=1\)
a)\(f_{n+1}f_{n-1}-f_n^2=\left(-1\right)^{n+1}\)

ROZWIĄZANIE:
\(L\left(k+1\right)=f_{k+2}\cdot \:f_k-f^2_{k+1}=\left(f_{k+1}+f_k\right)\cdot \:f_k-f_{k+1}\left(f_k+f_{k-1}\right)=f_{k+1}\cdot \:f_k+f^2_k-f_{k+1}\cdot \:f_k-f_{k+1}\cdot \:f_{k-1}=f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-\left(-1\right)^{k+1}=\left(-1\right)^{k+2}\)

NIE ROZUMIEM:
\(f^2_{k+1} = f_{k+1}\left(f_k+f_{k-1}\right)\)
\(f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-\left(-1\right)^{k+1}=\left(-1\right)^{k+2}\)
\(f^2_{k+1}=f_{k+1}\cdot f_{k+1}=f_{k+1}\cdot (f_{k+1-1}+f_{k+1-2})=f_{k+1}\cdot (f_k+ f_{k-1})\\
f^2_k-f_{k+1}\cdot f_{k-1}=-(f_{k+1}f_{k-1}-f^2_k)=-(-1)^{k+1}=(-1)\cdot (-1)^{k+1}=(-1)^{k+2}\)
Dziękuję, ale nadal nie może mi przejść przez mózg:
\((f_{k+1-1}+f_{k+1-2})=f_{k+1}\)
Jak? Przecież to nie pasuje. No chyba, że chodzi o coś w ogóle innego.
wiadomo, że
\(f_n=f_{n-1}+f_{n-2}\)
podstaw \(n=k+1 \) i dostaniesz wzór na \(f_{k+1}\)
\(f_{k+1}=f_{k+1-1}+f_{k+1-2}=f_k+f_{k-1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ