Zawansowane zliczanie

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Morcinnnnek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 kwie 2021, 19:11
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zawansowane zliczanie

Post autor: Morcinnnnek »

Hejka, mam prośbę co do zadania, temat zajęć "Zawansowane zliczanie" (STUDIA :shock: ):

Ile liczb od 2 do 1000 jest kwadratami lub sześcianami lub i jedno, i drugie, pewnych liczb całkowitych?

\( \sqrt{1000} \approx 31 \) po zaokrąglaniu w dół do liczby całkowitej, czyli mamy 30 liczb które są kwadratami liczb zawartych w przedziale do 1000 (tutaj wliczamy jeszcze liczy ujemne w sumie 60),
następnie \( \sqrt[3]{1000}\approx 10 \) czyli liczby od 2 do 10 są sześcianami liczb które mieszczą się w zakresie do 1000

Zastanawiam się czy to zadanie ma jakieś drugie dno i czy dobrze zrozumiałem treść bo wydaje się to za proste...
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Zawansowane zliczanie

Post autor: Jerry »

Morcinnnnek pisze: 05 kwie 2021, 19:43 ...tutaj wliczamy jeszcze liczy ujemne...
Pomiędzy \(2\) a \(1000\) znajdujesz liczby ujemne :shock:
Morcinnnnek pisze: 05 kwie 2021, 19:43 ...czyli liczby od 2 do 10 są sześcianami liczb które mieszczą się w zakresie do 1000
Raczej \(8,\ 27,\ 64,\ \ldots\)
Morcinnnnek pisze: 05 kwie 2021, 19:43 Zastanawiam się czy to zadanie ma jakieś drugie dno i czy dobrze zrozumiałem treść bo wydaje się to za proste...
Drugiego dna nie widzę, a ze zrozumieniem ... wg mnie powinieneś zliczyć:
-) \(4,\ 9,\ 16,\ 25,\ 36,\ 49,\ \color{red}{64},\ 81,\ldots, 961\) - jest ich trzydzieści
-) \(8,\ 27,\ \color{red}{64},\ \ldots ,\ 1000\) - jest ich dziewięć
i odpowiedzieć: Jest ich trzydzieści siedem (sam poszukaj drugiej czerwonej liczby)

Pozdrawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zawansowane zliczanie

Post autor: grdv10 »

Kwadraty: \(2^2,\dots,31^2\), sześciany: \(2^3,\dots,10^3.\) Wśród sześcianów kwadraty to \(4^3=8^2\) oraz \(9^3=27^2.\) Tak więc ze wzoru na moc sumy dwóch zbiorów, odpowiedzią do zadania jest \(30+9-2=37\) liczb.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zawansowane zliczanie

Post autor: kerajs »

\( (\left\lfloor \sqrt{1000} \right\rfloor -\left\lfloor \sqrt{1} \right\rfloor )+(\left\lfloor \sqrt[3]{1000} \right\rfloor -\left\lfloor \sqrt[3]{1} \right\rfloor )-(\left\lfloor \sqrt[6]{1000} \right\rfloor -\left\lfloor \sqrt[6]{1} \right\rfloor )\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Zawansowane zliczanie

Post autor: Jerry »

Po Twojej konsultacji na konkurencyjnym forum wypadliśmy chyba nie najgorzej? U nas uzyskałeś odpowiedź! Wypadałoby podziękować!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ