Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Całka

Post autor: EatonFS »

Oblicz całkę \(\int \frac{dx}{3 +2 \sin x} \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: kerajs »

Ja nie widzę tu możliwej do zastosowania sztuczki. liczyłbym klasycznie, podstawieniem \(t=\tg \frac{x}{2}\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Całka

Post autor: Jerry »

Może klasycznie, przez podstawienie \(\sin x={2t\over1+t^2}\), gdzie \(t=\tg{x\over2}\) :idea:

Pozdrawiam

[edited] tak długo pisałem ?
ODPOWIEDZ