Mam takie o to zadanko:
Gaz doskonały ulega w temperaturze 27C odwracalnemu rozprężeniu izotermicznemu, wyniku czego zwiększa swą objętość od 1,3l do 3,4l. Zmiana entropii gazu wynosi 22J/K. Ile moli gazu poddano przemianie?
I doszłam do takiego wzoru, że:
\[n= \frac{dS}{RTln \frac{V_k}{V_p} } \]
I teraz pytanie, czy to w ogóle ma sens? Przyznam, że entropia to trochę dla mnie czarna magia, a Internet nie pomaga.
Entropia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 26 lis 2020, 13:38
- Podziękowania: 14 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1652
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 428 razy
Re: Entropia
Podczas izotermicznego rozprężania gazu entropia rośnie (im większa objętość tym większy stopień nieuporządkowania).
Zmiana entropii
\(\Delta S = n\cdot R \cdot \ln \left( \frac{V_{końcowe}}{V_{Vpoczątkowe}}\right) \)
\( [V] = [m^3] \)
\( n = ... \)
Wzór jest poprawny ( tylko przyrost infinitezymalny \( d \) zastępujemy \( \Delta. \))
Zmiana entropii
\(\Delta S = n\cdot R \cdot \ln \left( \frac{V_{końcowe}}{V_{Vpoczątkowe}}\right) \)
\( [V] = [m^3] \)
\( n = ... \)
Wzór jest poprawny ( tylko przyrost infinitezymalny \( d \) zastępujemy \( \Delta. \))