Zdjęcia postępów pod każdym zadaniem.
Zadanie 1
Taśma stalowa ma szerokość równą 5 cm i długość l = 100 m, rezystancja wynosi R = 0,5 Ω.
Rezystywność stali = p = 0,12 * 10 ^-1 Ω * m.
Oblicz grubość taśmy, gdy przekrój poprzeczny jest prostokątem.
^przekształciłem rezystywność na inną jednostkę, wyliczyłem S = 2400000, d^2 = 9600000 i z pola prostokąta wyszła grubość 192000 cm. Teraz nie wiem czy obliczyłem prawidłowo, a jeśli nie to gdzie popełniłem błąd i co dalej robić?
https://ibb.co/1XRgkLK
Zadanie 2
Dany jest miedziany detal w kształcie prostopadłościanu o wymiarach a=2cm, b=5mm, c=0,1m. Rezystywność miedzi p = 0,0178 * 10 ^-6 Ω * m. Z przeciwległych ścian prostopadłościanu wyprowadzono pary końcówek AB, CD, EF.
Narysuj detal, zaznacz wymiary i końcówki.
Wybierz parę końcówek pomiędzy którymi rezystancja jest :
1) najmniejsza
2) największa
^narysowałem, zaznaczyłem wymiary i dalej nie mogę ruszyć, nie mam pojęcia jak w tym momencie obliczyć rezystancję
https://ibb.co/BKqDChL
Ten poradnik nie działa https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=88539
Dlatego daję linki do zdjęć bo ten poradnik nie działa - nie mam nigdzie opcji dodaj załącznik, proszę nie zamykać tematu
2 zadania - grubość taśmy, rezystancja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1538
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: 2 zadania - grubość taśmy, rezystancja
Zadanie 1
\( R = \frac{1}{\varrho}\cdot \frac{l}{S} \)
\( S = a\cdot b \)
\( R = \frac{1}{\varrho}\cdot \frac{l}{a\cdot b} \)
\( b = \frac{l}{R\cdot \varrho \cdot a}. \)
\( R = \frac{1}{\varrho}\cdot \frac{l}{S} \)
\( S = a\cdot b \)
\( R = \frac{1}{\varrho}\cdot \frac{l}{a\cdot b} \)
\( b = \frac{l}{R\cdot \varrho \cdot a}. \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1538
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: 2 zadania - grubość taśmy, rezystancja
Zadanie 2
Proszę narysować kostkę prostopadłościanu z wyprowadzonymi ze środków przeciwległych ścian końcówkami \( AB,CD, EF \)
a)
Najmniejszą rezystywność będą miały końcówki wychodzące ze ścian o największym polu powierzchni \( a\cdot c = (0,02\cdot 0,1) m^2= 2\cdot 10^{-3}m^2\)
b)
Największą rezystywność będą miały końcówki wychodzące ze ścian o najmniejszym polu powierzchni \( a\cdot b = (0,02\cdot 0,005) m^2 = 1\cdot 10^{-4}m^2 \)
Proszę narysować kostkę prostopadłościanu z wyprowadzonymi ze środków przeciwległych ścian końcówkami \( AB,CD, EF \)
a)
Najmniejszą rezystywność będą miały końcówki wychodzące ze ścian o największym polu powierzchni \( a\cdot c = (0,02\cdot 0,1) m^2= 2\cdot 10^{-3}m^2\)
b)
Największą rezystywność będą miały końcówki wychodzące ze ścian o najmniejszym polu powierzchni \( a\cdot b = (0,02\cdot 0,005) m^2 = 1\cdot 10^{-4}m^2 \)
Re: 2 zadania - grubość taśmy, rezystancja
Zad 1.
Dobrze mi wyszło b = 100 / 0,0003 chyba metrów?
Zad 2.
A jak narysować ten detal, zaznaczyć wymiary i końcówki? Ktoś pokaże jak to ma wyglądać? Pierwszy raz mam styczność z takimi zadaniami
Dobrze mi wyszło b = 100 / 0,0003 chyba metrów?
Zad 2.
A jak narysować ten detal, zaznaczyć wymiary i końcówki? Ktoś pokaże jak to ma wyglądać? Pierwszy raz mam styczność z takimi zadaniami
-
- Fachowiec
- Posty: 1538
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: 2 zadania - grubość taśmy, rezystancja
Rysujemy prostopadłościan o bokach dłaugości \( a, b, c \). W środku każdej z przeciwległych jego ścian odchodzą końcówki drucików.
-
- Fachowiec
- Posty: 1538
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: 2 zadania - grubość taśmy, rezystancja
\( S = 2\cdot 100(m) \cdot b (m) = 200\cdot b \ \ m^2 \)
\( R = \varrho\cdot \frac{l}{S} \)
\( R = \frac{\varrho \cdot l}{200\cdot b}\)
\( b = \frac{\varrho\cdot l}{200\cdot R} \)
\( b =\frac{ 0,12\cdot 10^-1\cdot 100}{200\cdot 0,5} (m) = \frac{1,2}{100} m = 0,012\ \ m. \)
\( R = \varrho\cdot \frac{l}{S} \)
\( R = \frac{\varrho \cdot l}{200\cdot b}\)
\( b = \frac{\varrho\cdot l}{200\cdot R} \)
\( b =\frac{ 0,12\cdot 10^-1\cdot 100}{200\cdot 0,5} (m) = \frac{1,2}{100} m = 0,012\ \ m. \)
Re: 2 zadania - grubość taśmy, rezystancja
Dziękuję, tylko proszę powiedz czemu
S=2⋅100(m)⋅b(m)
a nie:
S=100(m)⋅b(m)
skoro S = a*b ?
S=2⋅100(m)⋅b(m)
a nie:
S=100(m)⋅b(m)
skoro S = a*b ?