Wyznacz sumę \(u + w\) oraz różnicę \(u - w\) wielomianów.
\( u ( x ) = - 2,5x ^3 - 4x^2 + 8x + 6 \)
\(w ( x ) ={ 5\over2} x^3 + 4x ^2 + 8x + 6\)
wielomiany różnica i suma
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: wielomiany różnica i suma
\(u ( x )+w ( x )=(- 2,5x ^3 - 4x^2 + 8x + 6)+({ 5\over2} x^3 + 4x ^2 + 8x + 6)=\\
\qquad =- 2,5x ^3 - 4x^2 + 8x + 6+2,5 x^3 + 4x ^2 + 8x + 6= 16x+12\)
\(u ( x )-w ( x )=(- 2,5x ^3 - 4x^2 + 8x + 6)-({ 5\over2} x^3 + 4x ^2 + 8x + 6)=\\
\qquad =- 2,5x ^3 - 4x^2 + 8x + 6-2,5 x^3 - 4x ^2 - 8x - 6=-5x^3-8x^2\)
Pozdrawiam
\qquad =- 2,5x ^3 - 4x^2 + 8x + 6+2,5 x^3 + 4x ^2 + 8x + 6= 16x+12\)
\(u ( x )-w ( x )=(- 2,5x ^3 - 4x^2 + 8x + 6)-({ 5\over2} x^3 + 4x ^2 + 8x + 6)=\\
\qquad =- 2,5x ^3 - 4x^2 + 8x + 6-2,5 x^3 - 4x ^2 - 8x - 6=-5x^3-8x^2\)
Pozdrawiam