wyznacz asymptoty poziome i pionowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lusia123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:18
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

wyznacz asymptoty poziome i pionowe

Post autor: Lusia123 »

Witam,

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

\(f(x) = \frac{5-x}{x^2-25} = - \frac{5 - x}{(5-x)(5+x)} \)

i nie wiem co dalej z tym zrobić, proszę o pomoc.

Dziękuję:)
Ostatnio zmieniony 27 mar 2021, 14:45 przez Lusia123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wyznacz asymptoty poziome i pionowe

Post autor: panb »

Ja też nie wiem - dwa znaki równości. Sprawdź.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3535
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: wyznacz asymptoty poziome i pionowe

Post autor: Jerry »

Lusia123 pisze: 27 mar 2021, 14:24 \(f(x) = \frac{5-x}{x^2-15} = - \frac{5 - x}{(5-x)(5+x)} \)
Ale
\( \frac{5-x}{x^2-15} \color{red}{\ne} - \frac{5 - x}{(5-x)(5+x)} \) :!:

Jeżeli
\(f(x) = \frac{5-x}{x^2-15}\)
to wykres posiada dwie asymptoty pionowe: \(x=-\sqrt{15}\) i \(x=\sqrt{15}\) oraz asymptotę poziomą: \(y=0\)

Jeżeli
\(f(x)=- \frac{5 - x}{(5-x)(5+x)}={-1\over x+5}\)
to wykres posiada asymptotę pionową \(x=-5\) oraz asymptotę poziomą \(y=0\)

Pozdrawiam
Lusia123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:18
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: wyznacz asymptoty poziome i pionowe

Post autor: Lusia123 »

Lusia123 pisze: 27 mar 2021, 14:24 Witam,

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

\(f(x) = \frac{5-x}{x^2-25} = - \frac{5 - x}{(5-x)(5+x)} \)

i nie wiem co dalej z tym zrobić, proszę o pomoc.

Dziękuję:)
przepraszam, wkradł siębład, ma być 25 zamiast 15
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wyznacz asymptoty poziome i pionowe

Post autor: panb »

No to pozioma y=0, oraz jedna pionowa x=-5.
ODPOWIEDZ