Kolokwium fizyka (do 14:05 czas)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piolas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 26 mar 2021, 12:41
Podziękowania: 1 raz

Kolokwium fizyka (do 14:05 czas)

Post autor: piolas »

Potrzebuje pomocy z fizyki, czas oddania pracy to 14:05

1) klocek o masie m = 2kg zsuwa sie z rowni pochylej o kacie nachylenia 80 stopni i wysokosci h = 30cm. W jakiej odleglosci od podnoza rowni zatrzyma sie klocek jesli wspolczynnik tarcia klocek-rownia i klocek-podloze jest taki sam i wynosi u = 1.2

2) pocisk o masie m = 10 kg wystrzelono pionowo w gore z predkoscia poczatkowa v0= 5m/s.
Podac wartosci:
a) energii calkowita dla 1/2 H max
b) energii kinetycznej i energii potencjalnej
dla h = 1/2 H max, gdzie H max to wysokosc maksymalnego wychylenia

3) z jaka predkoscia v trzeba rzucic pilka o podloge z wysokosci h = 1.5m aby po odbiciu pilka wzniosla sie na wysokosc 3h/2 ? opory ruchu pominac

4) na imprezie studenckiej student wypchnal kolege z okna umieszonego na wysokosci h = 10 m nad ziemia z predkoscia v0= 1.5 m/s, skierowana poziomo. Jaka predkosc bedzie mial wypchniety kolega w momencie zderzenia z ziemia ? opory powietrza pominac
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Kolokwium fizyka (do 14:05 czas)

Post autor: Jerry »

Zachęcasz nas do współudziału w oszustwie :?:
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Kolokwium fizyka (do 14:05 czas)

Post autor: panb »

Z powodu zadania 4 to nie będzie oszustwo tylko zemsta. :)
To się nadaje do prasy!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Kolokwium fizyka (do 14:05 czas)

Post autor: panb »

piolas pisze: 26 mar 2021, 12:47 Potrzebuje pomocy z fizyki, czas oddania pracy to 14:05

3) z jaka predkoscia v trzeba rzucic pilka o podloge z wysokosci h = 1.5m aby po odbiciu pilka wzniosla sie na wysokosc 3h/2 ? opory ruchu pominac
\(mgh+ \frac{mv^2}{2}=mg\cdot \frac{3}{2}h/\cdot \frac{2}{m} \\
2gh+v^2=3gh\\
v^2=gh\\
v=\sqrt{gh}\)
piolas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 26 mar 2021, 12:41
Podziękowania: 1 raz

Re: Kolokwium fizyka (do 14:05 czas)

Post autor: piolas »

panb pisze: 26 mar 2021, 13:14
piolas pisze: 26 mar 2021, 12:47 Potrzebuje pomocy z fizyki, czas oddania pracy to 14:05

3) z jaka predkoscia v trzeba rzucic pilka o podloge z wysokosci h = 1.5m aby po odbiciu pilka wzniosla sie na wysokosc 3h/2 ? opory ruchu pominac
\(mgh+ \frac{mv^2}{2}=mg\cdot \frac{3}{2}h/\cdot \frac{2}{m} \\
2gh+v^2=3gh\\
v^2=gh\\
v=\sqrt{gh}\)
Dziekuje ;)
ODPOWIEDZ