Zadanie z parametrem - styczna do okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ZyKuNu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 01 mar 2021, 10:36
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Zadanie z parametrem - styczna do okręgu

Post autor: ZyKuNu »

Dla jakich wartości parametru \(a\), prosta o równaniu \(y = ax-4\) jest styczna do okręgu o równaniu \((x-4)^2 + (y+2)^2 = 2^2\) ? Zakoduj cyfrę jedności i dwie cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego tego rozwiązania, które jest liczbą dziesiętną.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2021, 12:55 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie z parametrem - styczna do okręgu

Post autor: panb »

To nie jest trudne. Odległość środka okręgu od tej prostej musi być równa promieniowi okręgu.
Teraz dasz radę, prawda?
ZyKuNu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 01 mar 2021, 10:36
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Zadanie z parametrem - styczna do okręgu

Post autor: ZyKuNu »

No właśnie nie wiem za bardzo jak zacząć to zadanie. Robiąc układ równań nic mi nie wychodzi
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Zadanie z parametrem - styczna do okręgu

Post autor: Jerry »

Środkiem okręgu jest \(Q(4,-2)\), promień \(r=2\), prosta ma równanie ogólne \(l: ax-y-4=0\). Zatem
\(d(Q,l)=r\iff\cdots\)
Doliczysz?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie z parametrem - styczna do okręgu

Post autor: panb »

ZyKuNu pisze: 26 mar 2021, 12:58 No właśnie nie wiem za bardzo jak zacząć to zadanie. Robiąc układ równań nic mi nie wychodzi
Weź wskazówkę @Jerrego i znajdź wzór na odległość punktu od prostej.
ZyKuNu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 01 mar 2021, 10:36
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Zadanie z parametrem - styczna do okręgu

Post autor: ZyKuNu »

Ok, dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ