optymalizacja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 mar 2021, 20:38
- Płeć:
optymalizacja
Rozważmy wszystkie prostopadłościany, w których stosunek długości krawędzi podstawy jest równy 1:3, a objętość jest równa 12. Wyznacz wymiary tego z prostopadłościanów, który ma najkrótszą przekątną.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: optymalizacja
\(p= \sqrt{a^2+(3a)^2+h^2} \ \ \wedge \ \ 3a^2h=12 \ \ \wedge \ \ a,h>0\\
p(h)= \sqrt{ \frac{40}{h}+h^2 } \)
wystarczy znaleźć minimum z \(f=\frac{40}{h}+h^2
\)
p(h)= \sqrt{ \frac{40}{h}+h^2 } \)
wystarczy znaleźć minimum z \(f=\frac{40}{h}+h^2
\)