miejsce zerowe funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

miejsce zerowe funkcji

Post autor: marakam »

Wyznacz miejsce zerowe funkcji.

a) \(f ( x ) = 7 ( x - 5 ) ( 3 x + 6)\)
b) \(f ( x ) =( x ^ 2 - 5 ) ( x + 8 )\)
c)\( f ( x ) =( x ^2 - 9 ) ( x ^2 + 16 x + 64)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: miejsce zerowe funkcji

Post autor: eresh »

marakam pisze: 23 mar 2021, 22:25 Wyznacz miejsce zerowe funkcji.

a) \(f ( x ) = 7 ( x - 5 ) ( 3 x + 6)\)
\(7 ( x - 5 ) ( 3 x + 6)=0\\
x-5=0\;\;\vee\;\;3x+6=0\\
x=5\;\;\;\vee\;\;x=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: miejsce zerowe funkcji

Post autor: eresh »

marakam pisze: 23 mar 2021, 22:25 Wyznacz miejsce zerowe funkcji.


b) \(f ( x ) =( x ^ 2 - 5 ) ( x + 8 )\)
\((x^2-5)(x+8)=0\\
(x-\sqrt{5})(x+\sqrt{5})(x+8)=0\\
x=\sqrt{5}\;\;\;\vee\;\;\;x=-\sqrt{5}\;\;\;\vee\;\;\;x=-8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: miejsce zerowe funkcji

Post autor: eresh »

marakam pisze: 23 mar 2021, 22:25 Wyznacz miejsce zerowe funkcji.


c)\( f ( x ) =( x ^2 - 9 ) ( x ^2 + 16 x + 64)\)
\(( x ^2 - 9 ) ( x ^2 + 16 x + 64)=0\\
(x-3)(x+3)(x+8)^2=0\\
x=3\;\;\vee\;\;x=-3\;\;\vee\;\;x=-8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ